‹ Från inne- till utekatt

Min katt klarar inte omställningen från inne till utekatt

Hejsan!
Jag har två jättesnälla och goa burmakatter på fem och elva år. Den äldre heter Amos och den yngre heter Ingvar. Jag börjar bli mycket oroad för Amos eftersom han inte alls verkar trivas.
Vi bodde tidigare i ett radhus men jag köpte en stor tvåa och flyttade hemifrån, tog givetvis mina katter med mig. Redan när vi bodde i radhuset verkade Amos olycklig, han skrek hela tiden, när jag kom hem, på kvällen, på natten och på morgonen.
Jag har försökt sysselsätta honom leka med honom prata, kela osv. men leka är han inte alls intresserad av, däremot kan vi ha mycket långa samtal eftersom han är mycket pratglad. När jag hinner brukar jag också gå ut med båda katterna i sele och det verkar de tycka om.
Nu när jag har flyttat till lägenheten jamar han konstant och det låter förfärligt, ljuden kommer ända från magen och han låter högt och länge. Jag har aldrig hört honom klaga så. Han vankar av och ann i lägenheten och verkar inte finna någon ro. Jag vet att det är en stor omställning för katterna att flytta men vi har bott i lägenheten i tre månader och ingenting blir bättre. Jag älskar Amos och Ingvar väldigt mycket och vill verkligen att de ska trivas men jag vet inte vad jag ska göra, tycker ju att jag har försökt allt.

Sari Nieminen

Hej Sari
Vad tråkigt att du har problem med Amos. Det kan ju vara svårt ibland med en äldre katt och flytta från hus till lägenhet. Vissa klarar det bättre än andra. Jag har svårt att ge dig något råd utöver att precis som du gör gå ut med honom så ofta du kan. Har du balkong så näta in den, då kan katterna vara ute när dom vill. Med lite extra grönt så här på sommaren. Berätta för honom att här ska ni stanna och be honom att försöka acceptera detta. Avvakta tills hösten och se hur det blir.
Annars måste jag nog annars ge dig rådet att tänka på Amos i första hand och i värsta fall försöka hitta ett nytt bra hem där han kan trivas och gå ut. Förklara allt detta för honom så han vet hur du tänker och funderar. Ibland kan bara detta hjälpa till lite grann. Hoppas allt löser sig till det bästa.

Med vänlig hälsning
Annalena Nyström
Djurterapeut/djurhomeopat för ökad förståelse ägare – djur