‹ Undernärd/låg vikt

Min katt har magrat mycket kraftigt!

Hej

Jag har en katt som är ganska gammal, 14-15 år sådär. Det är en kastrerad hankatt, som varit utekatt i hela sitt liv. En mycket pigg katt, som fångat mycket egna byten osv.
Nu är det så att han verkat tappat gnistan. På ett par veckor har han tappat ganska mycket i vikt och är nästan bara skinn och ben. Han är väldigt tillgiven (har ökat betydligt de senaste åren), och vill vara med överallt när han inte sover (eller sovandes). Nu är han så tunn att man får vara försiktig när man klappar honom, så att man inte tar i för hårt känns det som.
Har enligt tips från en vän börjat ge honom B-vitamin och torrfoder avsett för katter 10+. Finns det något annat man kan göra, eller är det naturens gång?Blir tacksam för svar

Charlotta

Hej Charlotta!

När det gäller din gamla hankatt så låter det ju som om det kunde vara diabetes eller något med njurarna. Det kan även handla om tänderna. Mycket tandsten och inflammation som påverkar ätandet hos katten.
Är det diabetes så borde du kunna se det på att han kissar väldigt mycket. Jag tycker att du ska kolla upp det med en veterinär och samtidigt fråga om detta. Man kan ge medicinering både i tablettform och med sprutor. Men det beror naturligtvis på sjukdomsorsaken.

Min egen gamla hankatt Leo, nu 16 år, blev för drygt tre år sedan väldigt dålig, magrade av extremt och det visade sig vara diabetes. Han får nu insulinsprutor varje dag och ”knallar” på i sin valiga lugna takt. Kissar väldigt mycket, men är en glad och alert katt. Han återfick vikten ganska bra, men behöver nu äta mycket för att hålla vikten. Därför har jag inga begränsningar när det gäller hans ätande. Eftersom han ändå inte blir tjock.
Jag tycker nog att man ska kolla upp olika alternativ om det verkar som att katten fortfarande tycker det är roligt att leva och beter sig på ett glädjefullt sätt i det stora hela.

Ofta kan tandproblem orsaka att just dom äter dåligt pga. att det gör ont och är besvärligt och då kan en tandbehandling göra susen. Se bara till att du går till en veterinär som är väldigt kunnig och gärna vet något om diabetes om det nu skulle visa sig handla om detta.
Att sedan pyssla om och ägna mycket tid år våra äldre kära fyrbenta gör saker och ting så mycket enklare när vi slutligen måste säga förväl.
Att inte ha dåligt samvete utan att man vet att man har gjort det som står i ens makt och gett sin katt ett bra liv. Kolla upp detta så kan ni säkert få flera år till med varandra.
Lycka till och hälsa gammelmannen

Mvh
Annalena Nyström
Djurterapeut/djurhomeopati för ökad förståelse ägare – djur