‹ Avföringsrelaterade problem

Min katt bajsar på golvet!

Min katt är snart nio månader gammal, okastrerad hankatt. Var till en början rumsren och allt var jättebra ända tills han fick lite diarré som liten. Då började han bajsa på toalettgolvet. Jag byter sand regelbundet, har provat flera sorter. Inget hjälper för han fortsätter att bajsa på golvet. Att kissa i lådan är inga problem.
Jag har bytt plats på lådan, försökt belöna om han någon enstaka gång bajsat i lådan. Säger fy när han bajsat på golvet, inget hjälper, detta är jobbigt och det luktar ju inget trevligt. Lådan står i toaletten. Han har även bajsat i hallen några gånger. Har använt FySpray. Vad ska jag göra? Ska man kastrera honom, slutar han med beteendet då??

Hej Ina
Ja du nämnde inte din katts namn men min känsla är ganska klar ändå. Visst var den här diarréhistorien en jobbig tilldragelse för din katt. Han kopplar ihop det med lådan – allmän olust osv.
Mitt råd och jag hoppas du inte redan prövat detta för då får jag lite tankebrist. Köp en ny låda i en helt annorlunda färg än du haft innan. Tidigare Gul köp en blå, eller tidigare grön köp en röd.
Eller alternativt framförallt en låda med tak om du inte haft en sådan innan. Annorlunda färg / utseende är viktigt. Pröva med kattmynta som man kan köpa torkad på zooaffären. Gnid in kattlådan med dessa växtdelar innan och häll ut myntan innan sanden strös i alltså inte i sanden för då *FNISSS* kommer säkert din katt att ha hittat en ny sovplats. Alla katter är olika och alla katter reagerar inte på kattmynta men det är en stark doft för katter i allmänhet.
Det här är mitt tips och fungerar inte det så skriv hit igen och nämn gärna din katts namn så får vi se om jag får fram något annat.
Det här var en jobbig händelse för din katt och det är mycket osäkerhet kopplat till detta så det kan finnas även andra anledningar till detta beteende. Berätta i så fall lite mer så kanske jag kan förstå honom lite bättre. En kastrering som bot tror jag inte så mycket på utan det handlar om orsaken till det som händer /sker. Lycka till och hoppas detta fungerar.

Annalena Nyström
Djurterapeut för ökad förståelse ägare – djur