‹ Allergi

Min katt är allergisk, vad göra?

Hej!

Min 8-åriga kastrerade hankatt har fått problem med allergi/eksem. Han får en kal fläck på magen som han slickar på så det blir rött och fnasigt och det är likadant men en baktass där han slickar så det blöder.
Han har fått cortisonsprutor tre gånger de senaste nio månaderna och det hjälper (fläckarna växer igen så fort han slutar slicka), men vi letar fortfarande efter orsaken till detta.

Han har i många, många år ätit Iams Light och en del Whiskas på burk och mått bra på det så det känns underligt att han plötsligt förr ca. ett år sedan skulle blivit allergisk mot den maten. Ändå har vi provat med fiskfri diet (köpte Science Diet utan fisk), men det gjorde ingen skillnad. Veterinären tror inte på hormonproblem, för det är ingen spontan hårfällning utan katten slickar fram det.
Vad mer kan en katt vara överkänslig mot? Så vitt vi vet har inga nya krukväxter introducerats, vi har inte flyttat eller börjat använda nya rengöringsmedel. Är det farligt i längden för en katt att få en cortisonspruta var tredje månad?

Mvh
Sofia

Hejsan Sofia!

Allergier är alltid svåra att utreda vad den bakomliggande orsaken är. Katter, liksom andra djur (och människor), kan vara allergiska mot det mesta. Ni kan ju prova Hills Prescription (finns hos veterinärer) och se om katten blir bättre av detta.
Personligen tycker jag inte det är farligt med cortisonspruta var tredje månad. Cortison är ju inte bra om det tas ofta och regelbundet, men var tredje månad tycker jag är acceptabelt, och blir katten bättre av detta, så är det ju väl värt att fortsätta. Du kan ju också prova med diet ett tag, utan för mycket proteiner i den.

Mvh / M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden