‹ Tappar päls

Min Devon tappar päls, hormonellt håravfall?

Hej!

Jag har en snart treårig Devon Rexhane som kastrerades i juni. Han har troligen något som kallas oljig seborré. Han har sedan kastreringen tappat en hel del hår, magen, halsen och insidan av benen är hårlösa.
Eftersom jag har för mej att det inte är helt ovanligt att just Devon tappar päls, kattungar tex. tappar ofta sina kattungelockar som sedan växer ut igen, (fast dom brukar inte bli helt kala men pälsen blir kort och rak) så undrar jag om det är ”normalt” att en vuxen Devon tappar päls eller om det är något fel? Finns ju nåt som heter hormonellt håravfall tex.?

Hälsningar
Mona

Hej Mona!

Visst är devon Rexbebisarna väldigt ”korthåriga” när de är flyttfärdiga men detta har ingenting med den typen av håravfall som du beskriver. Att de tappar päls när de är så små är faktiskt normalt vilket jag inte tycker att det är när det gäller en treåring.
Alla katter fäller päls en till två gånger om året. Vanligt är att de fäller sommartid, men det är ingen regel. En normal urfällning brukar märkas på en Devon Rex mest på halsen och faktiskt inte särskilt tydligt på några andra ställen. Att din kisse är kal på insidan av benen kan bero på arvsanlag. Att katten är pälslös undertill behöver alltså inte bero på sjukdom. Det är ju inte bra om detta skapar problem för din katt trots att det har med arvsanlag att göra. Att han börjat tappa päls efter kastreringen är inte normalt. Det brukar bli tvärtom… att katten får mer och bättre päls efter kastrering.

Om det finns någon sjukdom som heter ”Oljig seborré” känner jag inte till, däremot finns ju ”bara” Seborré. När det gäller Seborré så är ju inte symptomen håravfall utan utslag, eksem och ev. klåda etc. Jag vill inte göra några uttalanden om detta mer då jag tycker att det hör till veterinärens avdelning men…. Det är viktigt att diagnosen blir ställd av en veterinär som genom hudbiopsier får svar på om det är Seborré, så att katten kan få behandling. Har du varit i kontakt med uppfödaren av katten? Kanske kan du få hjälp och tips där?
Jag tycker i alla fall att du ska ta kontakt med en veterinär för att få veta hur det ligger till med din kisse. Där kan du också få veta hur det ligger till med ev. hormonella håravfall. Jag har själv använt uttrycket som Devon Rexuppfödare, men det har varit helt ovetenskapligt och inte i samband med denna graden av håravfall. Lycka till!

Hälsningar
Ellinor Elm