‹ Kastrering/sterilisering

Måste man kastrera hankatten?

Måste man kastrera en hankatt?
Kan inte naturen ha sin gång? Han är 8½ mån.
Min femåring gillar inte torrfoder, men äter gärna vanligt kött och kyckling när hon bjuds.
Finns det risk för näringsbrist? (dricker mycket vatten)

Mvh
Anders A.

Hej!
Om inte du är besvärad av att ha din hane okastrerad så finns det ingen anledning för dig att kastrera honom – såvida han inte är utekatt och du inte vill att han ska börja ”springa iväg” och söka sig några honor :-) Risken med det är att katten kommer till skada eller rent av försvinner.
Varför man oftast kastrerar sin hankatt (om man har den som innekatt) beror på att katten kanske börjar markera sitt revir inne (inte alls trevlig doft), för att den jamar efter honor eller för att kisset i lådan börjar lukta ”starkt”. Inte alla hanar börjar markera, men för att undvika detta är kastrering den bästa metoden. Ingreppet är enkelt och går fort. Ofta får du ta hem din katt direkt efteråt bara du har möjlighet att hålla koll på den närmsta dygnet. Katten mår inte dåligt av ingreppet och verkar inte heller ha obehag av det efteråt.
Om din 5-åriga katt inte verkar må dåligt av sin diet så kan du nog fortsätta ge henne det hon tycker om. Köp vitamintillskott till henne (han ?) så vet du med all säkerhet att hon får i sig det hon behöver. På livsmedelsaffärer finns t.ex. VitaBe – det äter mina katter som godis! Har du prövat att ge henne burkmat istället för torrfoder? Kanske hon tycker bättre om det?

Lycka till!