‹ Avmaskning

Mask i magen?

Min katt har fått mask i magen, hur ska jag få honom att inte ha det längre? Dessutom så går den inte i kattlådan. den gör alltså sina behov på golvet. hur ska jag lära honom att bli rumsren. Det är min första katt…

Hej Annika

Du skriver inte hur gammal katten är, så mitt svar blir lite allmänt hållet.
För det första så skall du så fort som möjligt avmaska din katt, medel till det finns på apoteket och dom kan också säga vilket medel du skall ta. Det finns medel som är verksamt mot alla slags maskar och det är ju lite kraftigare men om du misstänker att katten kan ha flera sorters mask så skall du välja ett sånt medel.
Om det är en kattunge du har så skall du ta ett medel som är lämpat för kattungar. Det är lättast att ge kattungar flytande medel. Mask kan katter få även om de är innekatter, vi kommer ju in i hemmet med ytterskorna på och mask kan följa med in på det viset.
Avmaska en innekatt minst en gång per år och en utekatt ca. fyra – fem gånger om året även om man inte kan se eller tror att katten har mask.
Toalettbestyren kan vara like olika Om katten har mask och lider av det så kan han tro att obehaget kommer från lådan eftersom det är när han är på lådan masken märks mest.
Det kan också vara så att han inte tycker om den kattsand du använder , så prova med att byta sand i samband med att du avmaskar katten. Var noga med att byta sand varje dag (två -tre dagar) när du avmaskar katten. Många katter vill också ha två lådor att välja på så om du har plats så kan du kanske skaffa en låda till. I ditt fall tror jag nog ändå att det är maskproblemet som gör att han inte går på lådan om han nu har gjort det förut.

Kattkramar
Inger