‹ Diverse resfrågor

Många frågor om katter när man reser bort

Hej!
Har nyligen fått en honkatt på 13 veckor och allt går jättebra. Hon är mycket tillgiven och go´.
Nu undrar jag lite över hur man ska bete sig när man reser bort. Mina föräldrar har en kastrerad hankatt på fem år. Kan man låta katterna träffas så att de lär känna varandra för att kunna lämna katten dit vid behov? Känner katterna igen varandra vid senare tillfällen om de inte träffas så ofta? Kommer en eventuell uppbyggd tillit för varandra att raseras mellan gångerna? Min katt är innekatt, medan föräldrarnas är utekatt; är det något problem? Vid vilken ålder är det lämpligast att göra en eventuell ”presentering”? Är det bäst att min honkatt också har kastrerats först? Hankatten har vid ett tidigare tillfälle visat aggression/fientlighet mot en nyfiken kattunge, är det naturligt? Hur ska man gå tillväga vid presentationen; Vågar man låta dem hållas eller kan hankatten flyga på innan man hinner reagera? Sedan undrar jag även över om det är lämpligt/bra att ”hålla kontakten” med en annan hona ur samma kull, som bor i närheten? Känner de igen varandra? Nu har det gått 1,5 vecka sedan de skiljdes åt.
Dessutom kommer det dröja minst tre veckor till innan de kan träffas eftersom båda har öronskabb (min har behandlats i en vecka och ska behandlas i två till. Den andra har inte varit hos veterinären än) och vi inte vill att de ska smitta varandra; är det för lång tid för att de ska ha glömt varandra? Kan de bli ledsna när de skiljs igen, att resultatet bara blir en orolig katt? Mycket tacksam för svar på alla dessa frågor!! Hoppas ni förstår vad jag menar… 😉 Tack för en underbart engagerad och lärorik sida!

Mvh
Fia

Hej!
Katter kan vara något reserverade i början vid nya kontakter. Något man ska tänka på när man presenterar nya katter för varandra är att ALDRIG lämna dem ensamma i början. Det är inte säkert att hankatten någonsin kommer att acceptera din katt fullt ut, så att han leker med den, men han kommer kanske tåla att ha din i sin närhet.
Att han har visat ”aggression” mot en kattunge tidigare ska man nog inte hänga upp sig för mycket på. De flesta vuxna katter behöver en tid på sig att vänja sig vid andra katter. Och kattungar kan vara ganska tålamodsprövande.
Ett exempel är när jag kom hem med en liten kattunge till min gamla katta. Han blev ordentligt tillrättavisad i början, för han skulle minsann inte komma och tro att han kunde bestämma här inte! Efter ca en vecka började min katta så smått att visa intresse för den lille. Nu har det gått tre veckor och de leker som om de inte gjort annat och han får t o m ligga och tutta på hennes spenar tre gånger om dagen. Så något som de flesta katter behöver när de ska bekanta sig med varandra är TID. Och det bästa är att låta dem lära känna varandra så tidigt som möjligt.
Vid första presentationen så är det bäst att ni har kattungen i en transportbur så att hankatten får visa sig nyfiken och gå fram och nosa på buren/katten i sin egna takt, med tanke på att det är på han revir presentationen sker. Lär också din katt att gå ute i sele och lina så snabbt som möjligt så löser du även det problemet, då kan hon nöja sig med att vara i en lång lina när hankatten springer ute.
Något man ska tänka på är att går det för lång tid mellan mötena dem emellan är det inte säkert att de, till en början, känner igen varandra direkt. Hoppas du fått svar på alla dina frågor, annars är du välkommen att höra av dig igen.

Hälsningar
Anna