‹ Avföringsrelaterade problem

Mamman slickar inte bort bajset hos bebis

Våran katt fick kattungar igår, det gick bra. Men idag när det kom avföring så slickade hon inte rent, varför gör hon inte det, och vad ska vi göra för att hon ska göra det. Det är första kullen för henne.

Tack på förhand.

Hej!
När katten får ungar första gången är hon inte lika instinktivt kunnig och förberedd som en mer rutinerad hona. Om hon inte slickar ren sina ungar så kan ni egentligen inte göra något åt det förutom att hålla rent i lådan åt henne – det brukar bli ganska ”grisigt” där efter ett tag annars. Möjligen kan honan få en ”aha-upplevelse” efter några dagar och vet att hon ska städa sina bebisar i baken, eller också dröjer det till nästa kull innan hon kommer på det – oftast så kommer deras inneboende kunskaper efter ett tag.
En del honor kan bli så ”bortskämda” om man börjar hjälpa dem att de aldrig ens skulle överväga att t.ex. bita av navelsträngen på sina kattungar för ”matte gör ju det”. Och det är i och för sig inte fel att hjälpa en hona som blivit trött av förlossningen om man ser att hon behöver hjälp, men annars är jag av den uppfattningen att ju mer man tar ifrån katten av deras naturliga ”göromål” desto sämre blir kommande generationers instinkter och det är definitivt inte bra!
Alltså tycker jag att du lugnt kan avvakta med det här, huvudsaken är trots allt att hon tvättar dom och ser till att dom har avföring. Skulle du misstänka att bebisarna inte får kissat eller bajsat som dom ska kan du pröva att ta upp kattungen och massera den försiktigt med t.ex. en mjuk frottéhanduk i baken, då får den avföring automatiskt eftersom detta påminner om när mamman tvättar och ”masserar” den. Lycka till med dina bebisar!

Mariana