‹ Förlossning

Mamman blöder efter förlossning!

Hej !
Min kisse Lucy födde tre små underbara ungar igår och allt gick bra . Men nu har jag sett idag att det kommer lite vätska blandat med blod ifrån hennes slidöppning ibland.
Min gissning var att eftersom hon är en norsk skogkatt att ungarna hade rivit sönder henne lite under förlossningen men jag vore glad om du kunde ge mig en annan förklaring.

Malin & Lucy


Hej!
Det är ganska vanligt att honan kan blöda lite någon dag efter förlossningen. Det är egentligen ungefär samma sak som när en kvinna får barn :-))) Det kan ”sippra” någon dag medan livmodern drar ihop sig till normal storlek, vilket stimuleras av ungarnas diande. Om flytningarna däremot skulle bli illaluktande, ”klumpiga” eller så, kan det hända att honan har fått en livmoderinflammation och då bör du ta kontakt med veterinär ganska omgående. Kanske du borde kontakta veterinär redan nu för att du ska känna dig lite lugnare?
En livmoderinflammation kan uppstå om inte allt har följt med ut som det ska vid förlossningen, som en moderkaka t.ex. En god idé är att sitta med mamman när hon föder, så ser man om allt kommer ut. (en moderkaka för varje unge). Det kan även hända att det kan ta upp till ett dygn efter förlossningen innan allt har kommit, men är man osäker bör man alltid kontakta veterinär.
Jag tror knappast att bebisarnas klor har något med det att göra, eftersom ungarna föds i en ”fosterpåse” som kattmamman sen tvättar bort, Dessutom (oavsett ras) är nyfödda kattungars klor alltid väldigt mjuka de första dagarna så de kan absolut inte klösa sönder sin mor. Jag hoppas att jag har kunnat hjälpa dig lite grann, men känner du dig osäker ännu beträffande flytningarna så ring till en veterinär.

Lycka till
Mariana