‹ Diverse

Loppor!

Jag har en långhårig katt som har fått sin första kull. Kattmamma och kattungar (två veckor) har fått loppor! Vad göra? Ger dagligen Hop off i fodret, men ser ingen effekt! När kan kattungarna börja äta mat? Vad börjar man med?

Behandling mot loppor på vuxen katt: Tvätta katten med ett selenhaltigt schampo (finns på apotek) var tredje dag i två veckor. Pudra under de badfria dagarna pälsen ordentligt med ett godkänt loppmedel som innehåller pyletrum (finns på apotek och i de flesta zooaffärer) en gång i veckan. Jag går inte in i detalj på detta då det är en kattmamma med ungar.
OBSERVERA!!! Använd ALDRIG puder, schampo eller spray mot ohyra som inte deklarerats ”Användning för katt”.

VIKTIGT!!!
Behandling av kattungar UNDER åtta veckors ålder, de får INTE pudras mot loppor. Tvätta dem endast med en lösning av selenhaltigt schampo. se till att du sköljer bort ALLT schampo efter badet. Torka väl.

Avvänjning: Vid tre veckors ålder kan man börja erbjuda kullen mat. Hur tidigt man bör börja beror ju på hur pass mätta ungarna blir av modersmjölken. Det kan ta ett tag innan ungarna förstår sig på maten.
Sätt fram bara små portioner två gånger per dag från det att de är tre veckor gamla. Man kan börja med välling, även med kokt torsk (benfri!) eller barnmat för riktigt små spädbarn. Kokt köttfärs, kycklingkött och fisk är mycket proteinrika livsmedel. Man kan erbjuda ungarna en sådan portion om dagen fram till de är tio till tolv veckor.
Detta får bli kortfattat då det går att skriva sida upp och sida ned om detta. Återkom gärna med mera frågor du kullen blivit lite större.

Mvh / M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer, Liden
S*BerlinerMauer’s Burmeser