‹ Löpning

Löper katten som våra bekanta säger?

Hejsan!

Jag är uppriktigt sagt mycket orolig för min huskatt som är en hona,
Snuttan, hon är nio månader gammal och blev könsmogen ungefär i samma ögonblick som vi fick henne (när hon var sju månader).
Hon var tidigare en utekatt men vi har henne nu som en innekatt tillsammans med vår andra honkatt, Mysan som är lika gammal som Snuttan, men vi har haft henne sen tio veckors ålder.

I början när vi fick Snuttan uppstod det konflikter mellan katterna, men ganska så snart blev allting bra mellan dem, och de är nu bästa vänner! Problemet är att Snuttan verkar löpa väldigt ofta, konstant sen vi fick henne… med pauser på bara någon dag… när vi fick henne var hon kraftig och nu tre månader efter är hon oroväckande smal. Jag ger dem mat ofta och har provat en massa olika sorters mat, och hon äter det också men utan att gå upp i vikt. Vår andra katt Mysan däremot är väldigt muskulös och lider inte alls av detta. Jag har sett efter så att Snuttan får mat, det får hon, hon äter oftare än Mysan.

Det är inte bara detta som är problemet, utan för någon månad sen så började Snuttan att kissa utanför kattlådan. Hon gör det bara lite då och då trots att jag håller rent i kattlådan. Hon ylar också något fruktansvärt mycket och mjauar liksom inte utan snarare skriker med sin hesa stämma tillskillnad från den andra katten. Hon låter som en ångvält när hon andas och är ständigt hes.
Dessutom har hon ett väldigt behov av att bli uppmärksammad, till skillnad från vår andra katt som är mer självständig ledartyp.

Vi försöker naturligtvis ge henne mycket uppmärksamhet men ändå så fortsätter hon att kissa ibland. Det händer inte ofta men det är jobbigt när det händer. Dessutom så brukar där sitta en katt utanför vårt fönster (tror det är en hankatt) och Snuttan sitter alltid i fönstret och tittar på katten.
Vi trodde till en början att allt det här var psykiskt och att hon demonstrerade att hon vill ut igen, så vi har börjat gå ut med henne nu… men hon vill inte utan springer in varje gång vi försöker. Så hon verkar ha vant sig vid att vara innekatt?

Nu börjar jag bli rädd att det har något med hennes tarmar eller mage att göra eftersom hon inte går upp i vikt. Vi har provat att avmaska henne tre gånger men utan resultat. Bekanta som vi diskuterat detta med säger att det är som hon löper. Men varför har hon inte börjat att kissa utanför lådan förrän nu? Varför skriker hon så mycket? Hon kan väl ändå inte löpa dygnet runt sju dagar i veckan? Hon har normal avföring och normalt urin. Tacksam för snabbt svar! Hoppas ni kan hjälpa mig!

Hälsningar från en mycket orolig Matte
Charlotta!

Hejsan Charlotta!

Ta kontakt med din veterinär, så att han skriver ut p-piller åt din katt – det verkar hon verkligen behöva. Det är också därför som hon kissar utanför lådan. Se till så att hon får p-piller, eller sterilisera henne om ni inte ska ha henne som avelshona, så ska ni se att det kommer att bli mycket bättre!
Min ena hona hade också väldigt jobbiga löp – hon löpte en vecka, hade uppehåll mellan ½ och 1 vecka, sen satte hon igång igen. Hon gick också ner ganska mycket i vikt..
Maska absolut inte av henne fler gånger, det tär bara mer på henne!

Mvh
Susanne Wahlborg