‹ Avel

Låta mina hanar gå i avel?

Hej!
Jag har några frågor som jag hoppas kunna få svar på! Jag har två cornish rexpojkar som är 13 veckor gamla.

Jag börjar redan fundera hur det blir när de blir äldre, jag ska kastrera dom, eftersom det blir lättast, och dom båda är innekatter. Men kan jag ta en kull var på dom först? Dom är jättefina och jag ska börja ställa ut dom snart. Är det dumt att först avla på dom och sen kastrera dom? Vad får jag om dom får en kull var? Får man en kattunge eller pengar? Om man får en kattunge, kanske jag är intresserad av en hona, så jag kan avla på henne så småningom. Är det bra eller dåligt? Kommer killarna att frysa ut henne eller göra henne illa då om dom ska bo tillsammans? jag vet att det dröjer innan jag kan avla på dom, hur länge ungefär tror du? Vore jätteglad om du kunde svara på mina frågor!!!

Hej, Sofia!
Om du vill avla på dom, kan du riskera, att du får kastrera den ena och bara avla på den andra, fördi fertile haner ofta inte kan tolerera varandra, även om de är kullbröder. Men det kan också slumpa sig så lyckligt, att det går bra även om de båda är okastrerade.

Det är inte säkert att der dröjar så länge innan dom blir könsmogna, de slanke raser som t.ex. rexar är ofta tidigt ute. Därför kan det hända redan från dom är ca. halvår. Men många haner har bäst av att vänta till dom är ung. ett år gamla, fördi en allt för ung, kanske ”tonårings- uppsluppen” hane ofta inte förstår att hantera en löpande hona och därför riskerar att få mer stryk än något annat.
Det vanligaste i kattvärlden är, att man får pengar för hanens ”service”. Men även om du får en kattunge, är det ingen stor risk för, att dine killar skal ställa till problem i den anledning. Även fertile haner bruker behandla kattunger bra, vissa även ”gentlemanlike” skyddande.

Hälsningar
Niels Peter