‹ Utekatt

Låta min katt vara ute även på landet?

Vi har en underbar kattkille på sju månader. Han är utekatt här hemma och trivs bra med det. Då och då åker vi till landet drygt 20 mil hemifrån. Ännu har jag inte tordats släppa ut honom där, är livrädd att han ska springa bort och inte hitta tillbaka eller rent av få för sig att han ska ta sig hem dvs. 20 mil bort.
Stämmer det att katter kan göra det? Han har varit på landet fyra gånger över flera dagar så han känner till stället väl inomhus. Men har mår dåligt över att inte få vara ute. Han sitter och jamar vid dörren hela tiden och har massor med överskottsenergi.
Jag har släppt ut honom ett par gånger bara några minuter. Då har jag varit med och följt efter honom. Det har gått bra men han sprang under huset direkt så det tog ett tag att locka fram honom. Törs jag släppa ut honom? Kommer han att hitta tillbaka? Det blir olidligt för honom (och för oss) att hålla honom inne till våren och sommaren.

Hejsan!
Ja, katter kan få för sig att de skall ta sig hem. Jag skulle rekommendera att vara med katten ute till en början. Nu är det ju vinter, så det är ju kanske inte så lämpligt att släppa ut honom den kalla årstiden, men när vårsolen börjar värma – var med katten ute, så han lär sig hitta i omgivningarna.
Trivs han för övrigt på landet ser jag ingen anledning till att han skall börja trava iväg hem. En risk kan ju vara om det finns andra katter som har revir på tomten, att de motar bort honom.
En liten varning, det är alltid en risk att ha katter ute, rävar och andra rovdjur. Lycka till!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*Berliner-Mauer’s Burmeser, Liden