‹ Kräkningar

Kräks väldigt ofta! Är han sjuk?

Hej!

Min hankatt Linus, fem och ett halvt år, kräks väldigt ofta. Vanligtvis äter han och sen direkt efter det kräks han upp allt, och detta kan hända ca. tre-fyra gånger/vecka. Han är långhårig så jag har tittat efter hår men det verkar inte finnas så mycket i kräket.
Vad gör man? Kan han vara sjuk?

Med Vänlig Hälsning
Mimmi Tunborg

Hej Mimmi!

Det kan vara olika saker som orsakar att din katt kräks. Det mest troliga är att han äter för fort. De flesta katter är ganska glupska och skyndar sig att äta. Antingen kan du prova med att ge honom mindre portioner och oftare. Katter är småätare. Eller så får du ”mata” honom, dvs. sitta hos honom och ge honom hans mat i små portioner för hand. Om han beter sig som vanligt och verkar kry så tror jag att det är här problemet ligger. Om han däremot verkar slö eller trött och ointresserad av mat och lek så mår han kanske inte riktigt bra. Då bör du nog få honom kollad hos veterinär.

En katt kan också kräka upp hårbollar men det gör katten litet då och då och inte speciellt då han ätit. Men du har redan kollat det och inte hittat hår i kräket. Hans kräkningar kan också bero på maten. Har du bytt ut någonting i hans matsedel? Han kanske inte tål den mat du ger honom. Kanske borde du pröva en annan sort. Om han verkar pigg och kry så är det nog ingen fara. Men du får hålla koll på honom. Skulle det fortsätta så förhör dig med en veterinär för säkerhets skull. Lycka till!

Vänligen Liza