‹ En eller två katter

Kompis till katten?

Hej!
Jag har en kastrerad hankatt på ett år. Jag tänker nu skaffa ett litet syskon och lekkamrat till honom.
Jag undrar nu vilket går bäst hankatt eller honkatt, för att det inte skall bli bråk. Hur gör gör jag när jag får den nya kattungen? Låter jag dem träffas tillsammans med en gång. Blir det bråk eller accepterar min ettåriga katt kattungen? Viket är vanligast? Hur gör jag för att det skall bli bäst för båda katterna?

Vänliga hälsningar
Acki

Hej Acki.

Vad trevligt att du skall skaffa en kompis till din katt, det kommer han att bli glad för. Om du skall välja en hane eller en hona är en smaksak, honor kan ibland vara lite mindre keliga än hanarna men det är också väldigt olika på katter. När jag tar hem en ny katt gör jag så här (ungen bör vara minst tio veckor, gärna 12 men det vet du väl redan).

Jag låter den nya katten sitta kvar i transportburen ca. en halvtimme eller så. Då kan den dels titta in sin nya omgivning på ett säkert ställe och dels så kan din gamla katt titta och lukta på nykomlingen utan att komma åt den. Den nya katten har en annorlunda lukt och det kommer din katt inte att tycka om, det tar ca. en vecka innan den har ”samma” lukt som ni. Det kommer säkert att bli en del morr och fräs innan dom accepterar varandra men det brukar dom ordna själva. Man skall inte lägga sig i bara noga övervaka så att den lilla inte kommer till skada.

Försök att ordna det så att den nya katten kan få gå omkring ensam och lukta in sitt nya hem. Ett rum i taget. Var också noga med att kela mycket med den gamla katten för att undvika svartsjuka, med kattungen får man i början försöka smyga sig till kel och smek (kanske när den äldre sover).

Inger