‹ barn och katter

Kommer katten att lägga sig på våra bäbisar?

Hej!

Har en underbar katthona på drygt elva månader, busig, kvick och nyfiken som sig bör. Nu är det så att jag och min sambo väntar barn, och inte bara ett, tvillingar minsann :). Detta kommer ju att bli en mycket stor omställning, speciellt för katten, och vi är lite oroliga för detta.

Jag har fått höra en hel del skräckhistorier men dom har jag avfärdat som skrock. Det jag däremot kan tänka mig är att katten söker sig till bebisarna för att dom alstrar värme och att dom luktar gott. Men det jag är mest rädd för är att hon skall lägga sig på dem under natten. Jag vill ju inte stänga ute henne genom att stänga sovrumsdörren. Har funderat på att sy ett fodral till spjälsängen i ”myggväv” och kanske tom. ett sk. lock. Visst, jag ska ju inte måla fan på väggen men jag är väldigt orolig. Missen är ju vårat första barn men jag är rädd att hon ska bli svartsjuk i och med att hon går miste om en hel del uppmärksamhet. Kan ju tillägga att hon är en innekatt (vi går ut med henne i koppel men inte dagligen tyvärr). Har ni några tips?

Malin Sulz

Hej Malin!

Jag förstår att du är orolig. Men det tycker jag inte att du skall vara. När jag och min nuvarande man fick våran dotter så hade vi också fem katter, både vuxna och kattungar och det var inget som helst problem. Det värsta vi var med om var att katterna i bland la sig i Saras säng och sov. Men detta inträffade aldrig när hon låg i den. Nu är hon två år och nu kan hon själv locka upp katterna i sin säng. Katter tycker om babylukt men jag tror inte att du skall sy något fodral. Det blir bara krångligt för dig och din man när ni skall hämta de små barnen. Att katten skulle lägga sig över barnen tror jag heller inte att du behöver oroa dig för.
Låt kissen vara med så mycket som möjligt så ska du se att allt går bra. Var däremot observant på kattens signaler. Det mina katter har gjort när vi har fått smått är att de har krävt extra uppmärksamhet när barnen sover och det tycker jag att de har rätt att kräva.

Vänligen
Catarina