‹ Diverse foderfrågor

Kissar utanför och matfråga

Hej!

Min katt Veda sätter sig ibland utanför kattlådan och kissar men det är bara när jag har glömt och byta i kattlådan på några dar och där är mycket avföring. Beror det på att hon tycker att det är ”äckligt” att gå in i lådan och kissa, om det inte är tömt på ett tag, och sätter sig utanför istället.
För ca. två år sedan fick vi reda på att hon kunde ha nåt slags njurfel eller nåt liknande, kan de ha nåt samband med hennes kissande (ibland kissar hon vid kanten på ytterdörren eller inne i badrummet i nåt hörn).
Jag har ytterligare en fråga som handlar om min kattunge Cocos. Han är sex månader och han har ätit Vedas vuxenmat ända sen han kom till oss. Är det farligt för Cocos att äta Vedas mat (han är fin i pälsen och har en mycket fin kroppsbyggnad och han visar inga tecken på att må dåligt) eller behöver han kattungemat. Det är Royal Canins sensible som de får att äta

Hejsan!

Ja, Veda protesterar mot att det inte är rent i lådan. Du skulle kunna plocka bort avföringen med ett papper, så hon slipper tycka det känns äckligt.
Jag brukar själv byta i lådorna ungefär en gång i veckan, och plocka bort avföringen ett par gånger om dagen. Har hon njurfel och kissar mycket tycker jag det är desto större anledning att hålla rent i lådan åt henne så hon går dit och kissar. Även kissandet är en protest – skulle jag tro. Hon är väl annars ganska pigg och så? Så hon hinner till lådan när hon behöver.

Cocos är ju sex månader nu, så han kan äta vuxenmat. Jag har gett mina kattungar vuxenmat, och det hat gått bra. Enligt en uppfödare jag pratade med för ett tag sedan, så ansåg han att kattungematen hade samma ingredienser som vuxenmaten – men att den bara var dyrare. Har själv inte kollat upp detta, men litar på uppfödarens ord då han är en mycket erfaren uppfödare. Vedas kattmat känner jag personligen inte till, men är det avsett för katter så är det säkert allt de behöver i den. Det är viktigt att katter får kattmat som är avsedd för katter. Royal Canin är ett mycket bra foder. Så du behöver inte oroa dig för deras mat. Lycka till!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden