‹ Kön på katten

Kattungens kön?

Hejsan!

I tisdags var jag och min sambo och hämtade en 10 veckor gammal kattunge. Tjejen vi hämtade katten hos sa att hon trodde att det var en honkatt, jag börjar dock tvivla på det.
Hur ska jag med säkerhet kunna se vilket kön katten har? Är sedan länge van vid katter, men har aldrig haft något behov av att kunna skilja deras kön åt. Måste jag vänta och se, eller kan jag se det redan nu?
Hur gör vi lämpligast katten van vid att åka buss och tåg och hur gör man med dess toalettbehov om resan tar 6 timmar?

MVH
Therese

Hejsan Therese.

På tjejkatter är det kort avstånd mellan ”hålen” där bak, på killkatterna är det långt mellanrum.
För att vänja katten vid resor, köp först en transportbur och ställ någonstans i hemmet. Låt katten få gå och nosa i sin egen takt, och gärna ha den framme så pass mycket att det blir en del av vardagen.
Efter några dagar kan du ta en tur runt kvarteret med katten, så den får känna på hur det är att vara i buren. Efter en del tillvänjning på det sättet, kan du kanske be någon kompis om att få ta någon provtur i dennes bil ??? Så småningom kan du ta med den på buss och tåg.
En del katter vänjer sej jättesnabbt, en del andra måste man ha tålamod med. Huvudsaken är att du vänjer katten på ett långsamt sätt, så att den inte blir skrämd.
Katter har en förmåga att kunna hålla sej länge, men du kanske kan se till att i möjligaste mån att den har kissat innan ni åker?

Mvh
Suss