‹ För tidigt/sent tagna kattungar

Kattungen dålig i magen

Hej!
Efter att läst alla sidor här har jag förstått att vi fått vår katt alldeles för tidigt, han kom till oss när han var ca. sju och en halv vecka gammal.
Nu har han varit hos oss i en vecka så jag antar att det liksom inte är så lyckat att placera tillbaka honom till mamman för att sedan ta honom därifrån igen… Men det har uppstått lite problem.
Personligen tror jag inte att han var så van vid kattburksmat som uppfödaren påstod så han har blivit jättedålig i magen och hinner inte ens springa till lådan, han har diarré och jag tycker mig känna att han har lite uppsvälld, hård buk. Jag vill försöka undvika veterinären så här pass snart efter vi fått honom och undrar vad jag ska ge honom för att han ska bli frisk.
Ska vi inte ge honom någon burkmat alls? Du kan väl ge mig ett ”mat-schema” för de närmsta veckorna så att vi kan få honom frisk på egen hand…
Men i övrigt är han mycket pigg och livlig, så det verkar som att han mår bra och inte lider, förutom precis innan han ska bajsa, då piper han lite. Tacksam för snabbt svar

Försök att behandla efter detta först:
1. All mat och allt vatten tas bort under 24 timmar.
2. Efter 24 timmar, ge en tekopp (två och en halv dl) vatten om dagen och små mängder urbenad kyckling med ris eller fisk med ris att äta under två-tre dagar därefter.
Man kan också ge olika sorters välling mot diarré (finns i handeln) eller vanlig majsena- välling. Det finns några få kräsna katter som under normala omständigheter inte äter ris, men är katten hungrig nog ska den äta nästan allting, inklusive ris.
3. Ge INTE mjölk. Det orsakar diarré hos många katter.
4. Om diarrén fortsätter, svält katten på nytt i 24 timmar. Ge sedan följande blandning: fem-sju matskedar (75-100 ml) druvsocker (till exempel Drextopur), en rå äggvita och en knivsudd salt blandat i 250 ml varmt vatten. Ge katten tre matskedar (50 ml) av denna blandning varannan timme i två dagar.
5. Sätt katten på en diet av kyckling med ris eller fisk med ris under två-tre dagar, innan du återgår till den vanliga maten.
6. Se till att kattungen inte får föräta sig.

Du bör också ge något som är stoppande som Kolsuspension – 10-20 ml en-flera gånger dagligen eller Leokol-tabletter en-fyra tabletter i en-flera gånger dagligen. Även avmaskning med Axilur vet. är att rekommendera att göra. Du bör dock kontakta veterinär om de egna behandlingarna ej hjälper. Det kan ta ett par dagar innan kattungens matsmältning vant sig vid maten. Kattungen kom, som du också skrev, för tidigt ifrån sin mamma och är antagligen inte avvand till fast föda. Lycka till!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden