‹ Blötmat

Kattunge som inte vill dricka något

Hej!

Har en kattunge, 12 veckor som varit hos mej nu i tre dagar. Allt fungerar jättebra förutom att den inte vill dricka något. Han äter också lite, mest mjukmat, men även prövat lite rå köttfärs vilket han tycker mycket om.
Är rädd för risken att han torkar ut eftersom han äter och dricker så lite. Vad göra för att öka aptiten? (birmakatt, hane)

Anna

Hej, Anna!

Först och framst är det inte ovanligt, att kattunger inte äter eller dricker så mycket de första dagerna i det nya hem. De skal först vänja sig vid de nya omgivningerna. Desutom dricker katter generelt inte så mycket, om dom äter mjukmat. Särskilt burkmat kan innehålle upp till 80 % vatten och täcker därmed nästan hela kattens vätskabehov.
Om du byter till ett torrfoder till kattunger (t.ex. Royal Canin, Iams eller Hill’s Science Plan), är jag nästan säker på, at din kattungebörjar dricka mer. Fördelen vid torrfoder specielt till kattunger är, att det kan stå framme hela tiden. Det har betydelse för att kattungemager ju inte är så stora, och därför har dom behov för att kunne äta små, men många portioner över hela dygnet.

Vänliga hälsningar
Niels Peter