‹ Introduktion av kattunge

Kattunge och anpassning till nytt hem (och djur)

Hej!
Jag ska skaffa en katt som är tre månader. Jag undrar om det blir svårt för den att anpassa sig , om den är för ”gammal” för att anpassa sig till katten vi redan har. Och sen undrar jag hur stora katter brukar vara vid tre månaders ålder.

Hej !
Tre månader är en normal ålder för en kattunge att lämna sin mamma. Man brukar säga att ungen skall vara minst tio veckor, helst 12 veckor, för att den skall ha lärt sig att bli ”katt” och klara sig hjälpligt själv.
Nu skriver du inte hur gammal din katt är som du redan har men det är normalt inga problem för katterna att komma överens. En vuxen normal katt gör aldrig en unge illa och ungen kommer mest troligt att ty sig till den gamla katten. Det hela tar ofta någon tid, allt ifrån några dagar till ett par veckor. Det beror på att katterna luktar annorlunda, den lilla ungen luktar av sin mamma och sin familj och din katt luktar av er.
Så här gör jag med en ny katt i huset. Jag låter den nya katten sitta kvar i transportburen ca. 30 min-45 min, mitt på köksgolvet. Då kan den äldre katten lukta på den nya katten, och den nya katten kan kolla in sin nya omgivning i lugn och ro, känna alla nya lukter och alla nya ljud utan att känna sig hotad av dom andra katterna.
När du sen släpper ut katten så låt den bara gå i ett rum i taget, var med hela tiden men ingrip inte, det blir nog en del fräs och morr det är helt naturligt, katterna reder upp det själva. Lämna dom inte ensamma förrän du är säker på att det går bra. Rädda inte ungen i onödan om den får en smocka eller två, det är också helt naturligt, för den äldre katten berättar på det viset vem som bestämmer. Lycka till med din nya katt.

Inger