‹ Diverse kattungefrågor

Kattungar med dåliga magar?

Hej!
Vi har tre kattungar som föddes den 18 maj i år. Det är två tjejer och en kille av rasen huskatt.
Sedan ett par veckor tillbaka är de dåliga i magen. Tjejernas avföring var gulgrön och mer än lös, det bara rann ur dem, de hann inte ens till lådan. Killkatten har varit bra hela tiden, ända tills i förrgår, då han också blev lös i magen.
Det vi har gett dem i matväg är: Katty torr- foder, A-fil, fisk, majsvälling och även ett torrfoder från veterinären: Specific FRD. Ett par dagar var de också bra i magen, men så har det kommit tillbaka. Är det något de får i sig ute? Och varför går de inte på lådan alla gånger? De både kissar och bajsar på mattor, stoldynor, skrivbordet. Och det har även varit när de har varit relativt bra. Idag köpte jag ytterligare en låda, ifall de inte vill ha en gemensam alla tre. Vad ska vi göra? Vad beror det på? Kan det vara dricksvattnet som är otjänligt?

Hej!
Försök att behandla efter detta först:
1. All mat och allt vatten tas bort under 24 timmar.
2. Efter 24 timmar, ge en tekopp (två och en halv dl) vatten om dagen och små mängder urbenad kyckling med ris eller fisk med ris att äta under två-tre dagar därefter. Man kan också ge olika sorters välling mot diarré (finns i handeln) eller vanlig majsenavälling. Det finns några få kräsna katter som under normala omständigheter inte äter ris, men är katten hungrig nog ska den äta nästan allting, inklusive ris.
3. Ge INTE mjölk. Det orsakar diarré hos många katter.
4. Om diarrén fortsätter, svält katten på nytt i 24 timmar. Ge sedan följande blandning: fem-sju matskedar (75-100 ml) druvsocker (till exempel Drextopur), en rå äggvita och en knivsudd salt blandat i 250 ml varmt vatten. Ge katten tre matskedar (50 ml) av denna blandning varannan timme i två dagar.
5. Sätt katten på en diet av kyckling med ris eller fisk med ris under två-tre dagar, innan du återgår till den vanliga maten. Om diarrén varar mer än 48 timmar kan det vara någon symtom på någon mera allvarlig sjukdom. Du måste kontakta veterinär.

När det gäller rumsrenheten: Att de misslyckas när de är dåliga är en sak för dig, men att de gör ifrån sig lite här och där när de varit bra är ju inte speciellt trevligt, nej. Du kan ju prova med Fy spray och se om de undviker de ställena, man bör helst ha koll på dem så man ser när de tänker sätta sig på ”fel ställe” och fya och lyfta katter till lådan och släppa ned den där – med en duns. Och se till att katten är kvar i lådan tills den är klar.
En låda per katt är att rekommendera, inte ha en låda för tre katter. Tre katter = tre lådor. Även om de går i samma låda så bör det finnas tillräckligt med lådor. Är det praktiskt möjligt – sätt en låda på t ex mattan de kissar/skiter på. Så har jag gjort när katterna satt sig på annan plats än lådan, satt en kattlåda på platsen – då måste katten sätta sig i lådan. Lycka till!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden