‹ Kattlådor

Kattsandfria lådor, är det värt att skaffa?

Vi har tre katter. Vad jag undrar är detta: Det finns ju numera så kallade ”kattsandsfria / ströfria” kattlådor…
Hur får man katterna att göra ifrån sig i dem? Det är ju ett behov hos katterna att få gräva över sin avföring, eller? Gillar katterna verkligen dessa lådor?

I-M Koppel

Hej!

Jag har faktiskt aldrig hört talas om dessa lådor som du nämner, Tyvärr! Men du har alldeles rätt i att katten ju vill gräva över och att det ligger i dess natur. Min personliga uppfattning är att det nog inte fungerar så bra. Det är antagligen inte lätt att få katter att gå i dem heller precis som du sa. Båda mina katter gräver frenetiskt både innan och efter toabesöket. Vitsen med dessa lådor är antagligen att man skall slippa byta sand och på så sätt slippa bära hem tunga förpackningar och sen kasta bort.

Men vissa kattsandssorter är naturprodukter framtagna ur lera så ur den synpunkten är det ingen miljöförstöring. Vad gäller renligheten är min personliga uppfattning att dessa lådor måste bli ganska snafsiga efter en tids användning om man inte kan skura ur dem. Detta kan i så fall få till följd att katten vägrar gå i lådan och börjar göra sina behov på golvet. Dessutom måste det bli en illaluktande odör när bajset ligger öppet i lådan tills man kastar bort det.
Jag skulle inte våga chansa på att byta ut min kattlåda med sand mot en sådan här nymodighet. I så fall skulle jag köpa en för att ha med i bilen på resor att användas i nödfall!

Vänligen
Liza