‹ Diverse kattfrågor

Kattrelations- och foderfråga

Hej!
Jag skulle vilja fråga några saker angående min lilla katt (han har inte fått något namn än) Jo, han busar med min andra katt (Bullen) och han gillar det inte. Tror ni att han kommer gå härifrån, jag har nämligen tagit hand om honom för några år sedan? Han är lite småtjurig och äter mindre.
Sen skulle jag vilja fråga: Den lilla katten äter inte vanlig kattmat på burk, men han äter torrfoder och dricker mjölk och äter ”vanlig” mat. Han är väldigt lös i magen han är ca. tio veckor. Är de något fel? Tack på förhand!

Sara


Hej!
Du undrade om din katt Bullen kommer att gå hemifrån eftersom den nya lilla katten busar så med honom.
Ja det är inte omöjligt att han gör. Han kanske känner sig utanför eller avundsjuk när han surar så. Har du dina katter inne så försök att ha båda inne för gott. Släpp inte ut Bullen om du är orolig för att han skall ge sig av. Annars kan du kastrera honom men han måste vara ett år ungefär då. Då får du ringa till veterinär och beställa en tid för det.
Jag tror att det reder upp sig när de vant sig vid varandra. Men det kan hända att Bullen sticker. Så om du kan, släpp inte ut honom utan gå promenader med honom i ett speciellt kattkoppel som finns att köpa i djuraffären. Du bör även leka och gosa extra mycket med honom. Han får inte tro att den nya katten betyder mer. Det är med djur som med människor och nu har Bullen fått ett litet syskon och du vet kanske hur det kan bli då. Jag hoppas att det reder upp sig till det bästa!
Din andra fråga gällde maten till den nye lille katten. Han vill bara äta torrfoder, vanlig mat och dricka mjölk. Mjölk är inte bra för katter utan du bör skaffa kattmjölk som finns i djuraffären eller snabbköpet. Annars kan du köpa barnvälling. Majsvälling för bäbisar är bra när han är dålig i magen. Små kattungar brukar bli konstiga i magen av maten för de är inte vana ännu så det är säkert ingenting farligt. Men man bör vara försiktig med vad de äter. Det finns speciell kattungemat i påse som heter WHISKAS och så finns det IAMS kattungemat på burk. Om du tycker att den skall ha burkmat så prova med det. Ge inte kattungen burkmat som kommer direkt ur kylskåpet utan låt maten stå en liten stund innan du serverar den. Fem minuter blir nog bra, den får inte stå för länge.
Det finns också kattungetorrfoder som du kan prova. Kanske ger du dina katter samma torrfoder och det vanliga kanske är för kraftigt för den lilla katten. Vanlig mat är bra mat för katter. Men undvik mjölk och potatis för det är inte bra. Potatis kan de bli lösa i magen av.
Jag tycker att du kan fortsätta att ge din katt vanlig mat och kattungetorrfoder. Ge den antingen välling eller kattmjölk att dricka och rent vatten förståss! Om den fortsätter att vara lös i magen kan det bero på inälvsmask och då får du prata med veterinär. Lycka till med dina katter!

Vänligen
Liza