‹ Historik om katten

Kattens historia

Hej!
Hur kom katten till? Hur gör dom för att få kattungarna att överleva om dom är vildkatter?
Hur överlever de? Och vad det finns för katt- raser?

Sofia


Hejsan!
Kattens historia har sina rötter i forntiden, långt före vår tideräkning. Förekomst och utbredning av olika djurarter har berott på hur jordens landmassor för flera miljoner år sedan rört sig och stagnerat. Kattens ursprungliga hemvist är Asien, Afrika och Europa. Den tama kattens hemvist är höljt i dunkel och bland forskare råder fortfarande delade meningar om dess uppkomst och härstamning. För omkring femtusen år sedan kände man till tama katter i det gamla Egypten.
S.k. vildkatter i Sverige har det svårt att överleva. De är beroende av människan. Jag går inte in på vildkatten. Där det finns lantbruk där det ju är lättare för förvildade tamkatter att kunna överleva och klara sig och sina ungar. De söker upp platser som är skyddade, både från andra rovdjur samt väder och vind. Tex under en husgrund, där kommer det en viss värme från huset.
Där det finns lantbruk kan kattan föda sina ungar i ladugården. Många bönder värdesätter att katterna håller efter möss och råttor. Men för en förvildad katt är det dock ett mycket hårt liv, endast de starkaste överlever. Kattmamman flyttar sina ungar ett par gånger – för att förhindra att rovdjur kan lukta sig till boet. Även våra tamkatter inkl. raskatter flyttar sina ungar mellan vissa mellanrum. Detta är en medärvd instinkt. Katter som lever i det vilda får försöka att jaga möss, sorkar och andra mindre djur, fåglar etc för att klara sig och sina ungar.
I alla fall på landet finns ju också snälla människor som sätter ut mat till förvildade katter. De flesta kattraser tror jag du kan hitta på Svenska Katters Sida. Lycka till!

M-G Eija-Riitta Eklö f -Berliner – Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden