‹ Katter & flyttning

Katten har flyttat ut!

Min sex år gamla blandrashane (huskatt + brittiskt korthår) som kastrerades vid tolv månaders ålder har mer eller mindre flyttat hemifrån (kommer hem en-två ggr per vecka via kattluckan för att äta och sticker sedan). Han är aldrig hemma på nätterna nuförtiden.
Jag har en likadan femårig kastrerad hankatt som trivs och stannar kvar (och bott ihop med sexåringen från första början) och en 13-månader gammal okastrerad helbror till
”problem”hanen. Yngstingen har inte starkt luktande urin ännu, han trivs hemma och jag har väntat litet med att låta kastrera honom. Äldre problembrorsan började med sin ”bortavaro” då lillen var cirka sex månader.
Tror ni problembeteendet beror på den okastrerade lillen? Skall jag låta kastrera honom nu för att få äldrebrorsan att trivas bättre hemma? De slåss inte, den äldre bara undviker
hemmet, sannolikt har han hyst in sig någon- stans i grannskapet. Har utrustat honom nu med namn- och adressmärkt halsband så att han inte verkar helt hemlös.

Tack för svar!
Matte

Hej matte
Ja spontant tror jag att du själv har svarat på frågan. En okastrerad hane är naturligtvis ett hot mot nu din äldre kille. När den yngre blev sex månader började han redan utsända sina signaler även om urin inte luktade starkt. Det känns som om huset inte är tillräckligt stort för flera grabbar för stunden. Speciellt eftersom dom är helbrorsor. En för mycket med andra ord. Frågan är hur besviken din gamla katt är och om han är villig att flytta in igen.
Kastrera du den yngre och ta ett allvarligt snack med den äldre och förklara att du saknar honom och väldigt gärna skulle vilja att han flyttar hem igen. Det behövs nog flera snack med honom innan han litar på dig angående detta.
Det här ordnar sig säkert till det bästa men lillingen behöver kastreras, även för sig egen del så att du inte blir av med honom när han börjar gå ut och leta sig en liten tjej som han kommer att göra. Lycka till och skriv gärna igen och berätta hur det går.

Mvh
Annalena Nyström
Djurkommunikatör för ökad förståelse ägare – djur