‹ Könsmognad

Katten håller på att bli könsmogen

Hej!

Min katt beter sig väldigt konstigt. Han skriker hela tiden och jag får en känsla av att han är rastlös på något sätt men hur vi än försöker underhålla honom så tjurar han.
Han har börjat att sträcka sig och riva på nästan allt och säger man till honom så åker öronen bakåt och han hoppar på väggar och försöker klösa!!!!!
Jag får en känsla att han inte trivs men vet inte hur jag ska göra för att få honom bättre. Kan det vara ren trots? Kan det bero på att hans föräldrar är syskon så att han börjar bli knäpp? Han heter Oliver är kolsvart och är en bondkatt.

Lotta

Hej Lotta

Nej jag tror inte att din katt är knäpp. Naturligtvis måste man tänka på inavel och inte befrämja parning mellan syskon. Genom att då kastrera katterna. Men det händer ju missöden ibland tyvärr. Jag tror snarare att det handlar om att din lillkille börjar bli könsmogen och det börjar bli dags för kastrering. Tänk på katternas bästa och är dom äldre inte kastrerade ta ett svep med allihopa då kanske du också kan få ett bättre pris av veterinären.
När det gäller Oliver så kan du säkert märka att hans kiss luktar starkare och han beter sig lite annorlunda mot när han var mindre. Att titta lite på hur testiklar växt. Man kan nästan se att bollarna blivit större och se att det handlar om lite hormonexplosion.

Kosta på dig ett veterinärbesök för eras allas bästa. P-piller är inte det bästa i långa loppet och har man katter som innekatter mår dom helt enkelt inte bra av att löpa och känna av andra som löper för att må bra. Är dom utekatter riskerar man dessutom att dom drar iväg för att hitta eget revir om det egna är upptaget och det genererar bara skadade katter både i slagsmål och bilincidenter. Hör gärna av dig igen om du undrar något mer eller vill vidareutveckla frågan.
Lycka till med din kattfamilj.

MVH
Annalena Nyström
Djurterapeut/djurhomeopati för ökad förståelse ägare – djur