‹ Vaccination

Katten får panik ! Hur få henne undersökt och åtminstone vaccinerad ?

Hej!

För några år sedan fick jag lite problem med min huskatt Trulsan (nu steriliserad). Hon var då med om en traumatisk upplevelse hos veterinären, då de var tvungna att göra kejsarsnitt för att rädda henne & kattungarna. Hon (& ungarna) klarade sig och mår nu mycket bra. Problemet är dock att efter det så blir hon rädd och mycket stressad så fort hon får syn på en transportbur och att fara till veterinären för koll & vaccination går absolut inte längre, då hon får panik av värsta slag. Hur ska jag göra för att få henne undersökt, eller åtminstone vaccinerad? Kan man vaccinera själv hemma?

Maja

Hej!

Ja du kan göra en hel del för att få bort den fobin. Börja med att ställa fram transportburen och lägg en mjuk filt i buren som Trulsan känner igen lukten på. Ha burdörren öppen och låt buren stå. Efter ett tag, några dagar eller så, så kommer säkert katten att bli nyfiken och gå in. Gör inget då utan låt henne vänja sig vid att buren inte är farlig alls. Det här kan ta en så där tre veckor om det vill sig illa, men var ihärdig.

Någon gång ibland när du ser att hon går in där så stänger du luckan en liten stund. I början bara genom att fälla ner den så hon kan gå ut själv och så småningom så stänger du helt och låter buren då vara stängd en liten stund i taget så kommer hon att upptäcka att buren inte är farlig alls. Då hon vant sig vid att buren finns så ta bort den en dag eller så och se att det fortfarande fungerar. När det har gått bra och du varit hos veterinär, låt då buren fortfarande stå framme så att hon kan komma och gå som hon vill i den ytterligare en tid.
Din andra fråga om veterinärer kommer hem och vaccinerar? Ja visst finns det dom som gör det men jag tror nog att du med den här träningen inte behöver det.

Inger