‹ Försvunna katter

Katten borta, hur långt bort ska jag leta?

Hej!
Jag är orolig för min hankatt som är ca. två år och kastrerad. I dag är det lördag och jag har inte sett honom sen i onsdagskväll. Vi har haft honom sen i april då vi hämtade honom från ett djurhem.
Min fråga är: Kan hankatter som är kastrerade smita iväg? Behöver jag vara orolig? Jag har letat i skogen, utmed vägen och jag veta inte var mer jag ska leta. Han har både halsband och är ID-märkt i örat. Är det vanligt att katter fastnar, ramlar och bryter sig… och hur länge klarar de sig i såna fall? Jag undrar också hur långt bort jag ska leta?

Hälsningar
Maria i Linköping


Hej!
Oj oj oj, ja det finns många orsaker till att katter försvinner när dom är utekatter. Den vanligaste är att dom blir påkörda av bilar tyvärr, katter ”äger” ju världen och är inte av naturen rädda för bilar. En annan vanlig orsak till att dom försvinner är att dom blir bortjagade från sitt ”revir ” av en annan katt med mycket högre rang, och då vågar dom inte gå tillbaka hem igen. Om du vet var din katt brukar hålla till så leta i det området, sätt också upp lappar här och där i butiken, på anslagstavlor, överallt där du kan komma på. Det kan faktiskt hända att katten gått till någon och blivit matat och intagen med, ring på i hus och kolla. När man letar är det bäst på kvällen och natten för det är ju , katternas tid. Kolla också om han kan ha gått in i någons garage eller uthus och av misstag blivit instängd.
När man lockar på en katt är ett osvikligt ljud det som kattmamman använder när hon lockar på ungarna (även om du aldrig använt det) det låter ungefär så här ” äääeeeemmmm”, inte djupt från stupen utan från munnen ganska gällt, lite klagande liksom. Det skall vara tydlig skillnad mellan äää och eee , mmm avslutar frasen, öva lite så kommer du nog på det, katter har svårt att motstå det ljudet och om han hör det så svara han säkert. Ropa, vänta sen och lyssna en god stund, ropa igen….
Hoppas innerligt att du hittar din katt.

Inger