‹ Transportburar

Katt som numera inte gillar att åka transportbur

Snälla ni erfarna kattägare, hjälp mig! Har en hittekatt, aningen nervös men mycket tillgiven, sedan ca ett halvår. Mitt stora problem är att hon är absolut omöjlig att få in i transport- buren.
Det har gått ett antal gånger tidigare (vid veterinärbesök o så) men senaste gången vi åkte till och från landet började det bli svårt, och ikväll gick det ej.
Hon blir helt galen och går ej att få in. Vi fick ställa in resan nu. (Hon älskade att vara på landet förra gången. Kan det vara rädsla för att vi ska till veterinären igen? Är det bilresan hon fasar för? Vad kan jag göra? Kan ju inte sluta att åka till landet. Har nu en vanlig transportbur i plast, där luckan är på ena kortsidan. Snälla, skynda er med råd, det är väldigt akut!

Susan Juhlin

Hej Susan

Transportburar och hittekatter kan vara ett problem. Visst kan det vara veterinärbesöket som spökar. Var det ett jobbigt sådant så är det förklarligt. Är du säker på att din katt vet om att detta är hennes hem och här ska hon stanna.
Ta och berätta detta för henne flera gånger, så hon verkligen förstår detta. Vet hon det inte så är det naturligtvis alltid en rädsla när hon ska ut och åka. Berätta för henne att här ska hon stanna och försök att visa bilder på vart ni ska åka, med andra ord landet. Sedan är det bra att ha en transportbur som inte är öppen, alltså där man ser in, typ galler burar utan hellre en i plast med galler enbart fram.

Låt dessutom buren stå framme jämt så att det inte blir något otäckt som ska hända när buren kommer fram. Det kan också hjälpa till. Att leka med henne vid buren och kasta in bollar etc. så hon kopplar ihop buren med något roligt. Det här tar lite tid så här i början men ge inte upp hoppet. Om hon är åksjuk borde du nästan märka detta genom att hon flämtar och verkar hulka, då kanske åksjuketabletter kan vara en ide.

Men jag undrar om så verkligen är fallet. Pröva mina idéer och ge inte upp. Med tiden vänjer hon sig. Försök göra allt så smidigt som det går. Hoppas det blir många trevliga landbesök framöver.

Med vänlig hälsning
Annalena Nyström
Djurterapeut/djurhomepat för ökad förståelse ägar – djur