‹ Urinrelaterade problem

Katt som kissar inne (på fel valda platser)

Min gamle kastrerade kille har nu sprayat inne två gånger, något som aldrig hänt förut i hans liv. Han var ett tag ensamkatt men trivdes inte med det. När vi skaffade två honor surade han först i flera månader, men sen sträckte han upp sig och verkar må superbra. Nätterna tillbringar han fortfarande spinnande på huvudkudden i mattes säng och för övrigt springer han ut och in hela dagarna. Pälsen är jättefin och han är smidig och stark.
Efter att honorna vuxit upp har jag sett att han strilar ute och varit tacksam att han inte gjort det inne. Men nu har det alltså hänt. Han låtsas inte se kattungarna som springer runt han om de bara inte blir alltför närgångna. Då fräser han åt dem och så är det bra. Han kissar bara på sandlåda i yttersta nödfall och måste han bajsa inne blir det utanför sandlådan.
Jag har svårt att tro att han är sjuk eller känner sig åsidosatt; tvärtom tycker jag att han tuffat till sig på senare år. Han har inga problem att hålla trädgården fri från andra katter. I alla fall ser vi aldrig en katt. Vad kan det bero på?

Eivor

Hej Eivor
Ja din gamla kastrat verkar ju inte direkt bete sig som om han är kastrerad. Förmodligen har det något med kattungarna att göra som det låter. Var det då han började spraya? Väldigt starkt revirtänkande och tankarna gör otvedigt till om han verkligen blev ordentligt kastrerad eller blev det sent i livet.
Annars hör man dock om detta ibland faktiskt med kastrerade hankatter, att dom fortfarande markerar revir och sprayar. Började det med kattungarna så försvinner det säkert när dom också försvunnit och blivit sålda.
Hoppas det ordnar sig för dig eftersom han verkar vara en väldigt tillgiven katt. Är det avelskatter du har eller har du funderat på att även kastrera dina honkatter? Annars tror jag att det säkert fungerar bättre eftersom dom också hela tiden skickar ut hormoner i hemmet och till din hankatt.

Mvh
Annalena Nyström
Djurterapeut/djurhomeopati för ökad förståelse ägare – djur