‹ Kattluckor

Katt som inte går genom kattlucka

Hej!

Jag har två katter (syskon)…dom är snart två år gamla. Eftersom jag bor lantligt och är borta mycket har de sedan i höstas haft möjlig- het att gå ut och in genom ett källarfönster som stått uppställt under dagtid (dock stängt på natten för att inte få in möss).

Nu har jag tagit bort fönstret och monterat en kattlucka där i stället. Men de fattar inte att de själva kan öppna luckan. Efter det att de satt ute en hel dag (12 timmar) i spöregn började jag tejpa upp den. KAN jag lära dom på ngt sätt eller är dom för gamla? Problemet är alltså inte att få dom att gå genom luckan utan att få dom att fatta att dom kan öppna även om det ser stängt ut. Hur gör man?

Då jag lärde dom gå genom källarfönstret så visade jag bara – aha tänkte dom och testade ett par gånger var och sen var det klart så jag trodde jag skulle kunna göra det med lucka också – men icke… har lockat med godis, med leksak, tryckt katten igenom (liksom puffat med kattens huvud) satt luckan lite på glänt – dom öppnar dörrar som står på glänt – om luckan är uppstöttad med en tom toarulle går dom in men en penna är för smalt då stannar dom ute… TACKSAM för idéer – det vore så bra om dom kunde klara att lära detta det blir så KALLT inomhus annars…

Hej Birgitta!

Det låter ju som om du prövat det mesta. Leksaker hade jag själv annars försökt råda att pröva. Snören som dras genom kattluckan på både in och utsidan så dom ser att det kommer ut på andra sidan. Det är inte så att luckan är lite trög och att du kan fixa till det så att den går lättare. Det var en känsla jag fick varför dom inte går in.
Försök skicka bilder till dom och då att dom går ut och går in. Växla mellan bilderna av hur dom går ínifrån ut och tvärtom. Inte bara en gång utan sätt dig med dom vid kattluckan och koncentrera dig på bilderna. Mycket beröm efter dom gått igenom och kanske någon godbit.

Jag tror säkert dom kommer att lära sig detta men träna på så ska du se att dom klarar av detta själva efter lite hjälp från dig. Lycka till.

Mvh
Annalena Nyström
Djurterapeut/djurhomepati för ökad förståelse ägare – djur