‹ Aggressiv

Katt som biter husse, men inte matte

Hej!
Vår lilla hankattunge på 16 veckor har börjat bita min man rätt hårt helt utan anledning när de inte leker. Hur skall vi göra för att får honom att inte bita vid fel tillfällen?
Mig biter han inte alls mer än nafsar och sedan slickar när vi busar. Vår katt är rätt så livlig och får riktiga ”fnatt” men är också lugn och gosig och gillar att hoppa upp i våra knän för att sova och kela. Min man arbetar hemma och vår kattunge ligger ofta i hans knä länge (timvis) men helt plötsligt så biter han hårt i man mans hand eller på armen. Min man busar hårdare än vad jag gör och stryker även med mer tryck än jag. Så vi har nu kommit överens om att inte leka så hårt samt stryka mildare. Men det verkar inte hjälpa. Vad skall vi göra?

Mvh
Helena

Hej Helena
Ja små kattungar behöver lite försiktig tillrättavisning för att veta hur dom ska bete sig. Man får liksom ta över mammans uppfostring. Visst kan det bero på att din man busar lite hårt, då busar han hårt tillbaka. Fniss, det blir ju lätt så killar emellan. Då har han redan lärt sig detta. Pröva ni att bestämt säga nej och antingen lägg ner honom lite lätt på rygg eller lyft ner honom på golvet eller en bit ifrån. Säger ni nej och han slutar ändå så mycket beröm då när han har slutat. Alltså ett bestämt nej när han biter och dra inte bort handen utan se om han slutar själv, där är det viktigt att berömmet kommer in. Ge även beröm när han leker fint så han förstår att detta tycker ni om.
Träning ger färdighet. Det krävs lite tålamod och att visa honom många gånger så han förstår. Inte då på ett bryskt sätt utan hellre pröva lite försiktigare och hjälper inte det få det bli lite hårdare.
Kattungar är spröda varelser och ingen är den andra lik. Därför är det bra att man inte börjar för hårt om det är ett känsligt djur. Hellre öka än tvärtom. Glöm bara inte bort berömmet. Man kan egentligen bara uppfostra med beröm när något är bra och vara tyst annars, men ett nej kan ändå vara bra. Viktigt med lite uppfostran för annars blir det bara problem inför framtiden om ett beteende redan är inlärt. Lycka till!

Med vänlig hälsning
Annalena Nyström
Djurterapeut/djurhomeopati för ökad förståelse ägare – djur