‹ Urin och avföringsrelaterade problem

Katt med urinsten, vad är det för fel på FCD?

Frågan gäller kastrerad Perserhane som är fyra år. Jag blev rekommenderad när han var lite att ge honom FCD foder för att eliminera urinsten. Idag har han gått på två penicillinkurer och börjat på den tredje idag. Var och gjorde ultraljud och röntgen idag och det visade sig att han har två stenar (oxylater?) som skall opereras bort. Det är tal om från VET att byta foder. Vad är det för fel på FCD?

Hälsningar orolig matte
Inga-Britt

Hej!

När det gäller Perserkatter har de en högre risk att få en annan typ av urinsten (oxalat) än den som är mest förekommande, nämligen struvitsten. För att motverka dessa två olika stenar finns det på marknaden olika typer av foder av detta.
För att skriva enkelt så kan man säga så här………
Struvitsten trivs INTE i sur urin, därför är de flesta foder idag surgörande för kattens urin (6,0 pH – 6,5 pH ) medans oxalatstenen trivs väldigt bra i sur urin och därför ska de katter som har en högre risk att få denna sten (gamla katter samt Perserkatter) äta en mat som INTE är surgörande. Kanske att det har varit så att din katt har ätit ett surgörande foder och det är därför stenarna kommer tillbaks? Min rekommendation är Royal Canin Persian 30 , som är speciellt framtagen för Perserkatter. Lycka Till!

Susanne Hellman Holmström