‹ Magbesvär

Katt med magproblem!

Jag heter Malin och jag har sedan en tid tillbaka fått problem med min lilla kisse Smirre. Han är en 11 månader gammal, kastrerad bondkatt/siames. Han är enormt kelig och tillgiven, en sån katt man inte kan låta bli att älska!
Jag tror allt började en gång när han hade en väldig diarré. Han gick och satte sig i min säng och bajsade istället för att gå på lådan. Jag hade precis bytt i kattlådan. Jag reflekterade inte så mycket över varför han gjort som han gjort, utan tänkte att det nog var för att han var lite dålig i magen…
Jag tycker att det är ganska konstigt att han sätter sig i sängen och bajsar, för han sover nämligen med mig i sängen. Han borde väl inte vilja bajsa på sin sovplats?

Första gången var väl för tre månader sedan och sen dess har det hänt flera gånger. Det händer ofta att han sätter sig på badrums- mattan och bajsar också. Kattlådan står i badrummet. Jag byter i lådan en, ibland till och med två, gånger per dag för att han ska tycka den är inbjudande att gå på. Jag börjar bli vansinnigt trött på att tvätta mina sängkläder och min badrumsmatta!… Vad ska jag göra?? Jag har försökt med fy-sprej på sängen, men det hjälper inte..
Jag och Smirre bor i en etta på 42 kvm, så han kan väl inte protestera på grund av för lite utrymme? Jag undrar också vad det finns för kattmat som är bra för katter med lite känsliga magar? Smirre får väldigt lätt diarré. Eftersom jag är student, har jag inte råd med de oftast dyra märkena som finns i djuraffären. Finns det något som jag kan ge honom för att stabilisera hans mage, som ligger i en någorlunda lagom prisklass?

Det var allt för den här gången. Jag hoppas verkligen att ni kan hjälpa mig och Smirre, för det här ”bajsproblemet” tär verkligen på vårt annars jättebra förhållande. Tack för en jätte bra hemsida!

Mvh
Smirre och Malin

Hejsan!

Du kan prova med att ge Smirre kokt torsk tills han är bättre i magen. Det är skonsam mat för känsliga magar. Har han mycket besvärlig diarré så kan man svälta katten i ett till två dygn, han skall dock ha tillgång till friskt vatten. Utfordra sedan katten med kokt (vit) fisk mosad i normalsaltat kokspad eller kokt höns, kokt ris eller mosad potatis i små portioner flera gånger dagligen. När kattens avföring varit normal i minst ett dygn, kan successivt större mängder av det normala fodret blandas i. Ge även vattenlösliga B-vitaminer i fodret. Ge filmjölk, yoghurt eller liknande för att återställa tarmfloran. Vid åter- kommande eller svår- behandlad diarré bör även foderallergi misstänkas. Avmaska katten.

Det är ju bara du och Smirre som bor i 42 kvm, jag tycker inte att Smirre kan protestera mot detta. Vore det flera katter vore ytan för liten.
Jag skulle i det här fallet misstänka att det är Smirres dåliga mage som gör att han bajsar i sängen, på badrumsmattan etc.. Mitt råd är att först försöka få ordning på Smirres mage, så att det senare går att utesluta denna faktor.

När det gäller sängen skulle jag ge rådet att lägga ett skydd över sängen, tjockare plast, så slipper du tvätta sängkläderna dagligen. En av mina honor kissade i sängen ett tag. Det vart inte inbjudande med plasten, så hon slutade med detta då. Plus att jag var på henne. Det bör nog du också göra med Smirre, att så fort du ser att han intar ”misstänkt” ställning i sängen flytta honom till lådan och se till att han håller sig kvar där tills han gjort ifrån sig.
Men ta i tur med hans magproblem först, får han ordning på magen kanske han också slutar med det andra. Lycka till!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden