‹ Förkylning

Katt med kattsnuva, vad göra?

Jag har haft en katt med kattsnuva eller eventuellt klamydia. Hon orkade inte repa sig trots behandling och är nu därför avlivad. Inga prover angående detta togs men många andra. Jag har tre katter till som är vaccinerade men en visar svaga symptom på infektion. Hon är röd under ögonlocken och lite snörvlig/nysig.

Veterinären har lyssnat på lungor, tittat på henne och tempat henne. Han skrev ej ut mediciner och lät revaccinera henne då sprutan gått ut. Han konstaterade att hon var lite väl röd i ögonlocken men gav bara allmänna råd som att torka ur näsan. Hon är en Exotic, pigg och äter. Hon har fått ampivet i tio dagar utan resultat. Det rinner inte snor som är gult ur näsan utan det bildas bara svarta klumpar i nos- öppningarna.

Vad ska jag göra? Kommer hon att bli kroniskt sjuk och smitta andra katter? En av de andra får bara lite skräp i ögonen men inget mer och den siste har inga problem med varken ögon eller nos. Är hon smittad också trots symptom- friheten? Hon är med vaccinerad. Kommer hon också att bli kroniker? Hon är helt torr i näsa och i ögon. Bär hon på detta i alla fall. Kattungen jag tog bort hade KRAFTIGA nysningar, magrade, leverskada och hornhinnesår.
Är rädd för att alla ska bli kroniker och dö unga. Kommer jag att kunna skaffa katt igen? När? En veterinär sa att jag kan göra det när de jag har är döda. Detta är hemskt!

Rädd matte

Hejsan!

Fick du inte någon diagnostik på EXAKT VAD det vad för sjukdom katten hade? Svarta klumpar i näsborrarna, låter som att det är blod, tittade inte veterinären på detta?
Mitt enda råd är i stort sett att kräva att veterinären undersöker henne (eventuellt också de andra katterna) noga, och att det tas prover på vad som orsakar dessa nysningar. Vore det kattsnuva skulle katten ha feber och det skulle synas att hon var sjuk.
Du måste först försöka att ta reda på VAD det är för sjukdom innan du skaffar någon mera katt. Klamydia vet jag tyvärr inte så mycket om.

Lycka till!
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*Berliner Mauer’s Burmeser, Liden