‹ Diverse rasfrågor

Katt med extratår – Skeppskatt

Har precis fått en kattunge, otroligt söt å go. Nu har jag en fråga! Katten har tummar… ser ut som den har lovikavantar på =). Mamman hade också dessa tummar och även hennes syskon.
Den som vi fick katten av kalla den ”klätter- katt” eller ”skeppskatt”. Så jag undrar är detta ”normalt” och var kommer dessa tummar ifrån??

Hej!
Katter med ”extra tår” är inget ovanligt fenomen – det förekommer då och då. Jag har själv haft hand om en liten silverspotted huskatthona med extra tår för ett par år sedan.
Varför dessa katter kallas ”skeppskatter” har jag däremot ingen aning om – om det inte är någon gammal myt som ligger bakom… Att extra tår är ärftligt är också känt. Om jag inte har helt fel är det dessa som kallas för ”polydacter”.
I USA avlas det (tyvärr) på dessa och utifrån detta har även en grav missbildning kommit fram – de s k ”Twisted Cats” som du kanske har läst om? Att para två katter med extra tår är
alltså definitivt inte att rekommendera…
Dessa ”tummar” som du så träffande kallar dem har av någon anledning kommit till genom någon mutation någon gång i tiden och verkar vara förekomma mest på huskatter. Förut hörde man folk säga att de hade en äkta skogkatt hemma för att den minsann hade 6 klor, men så är ju inte fallet :-) Hoppas jag har kunnat hjälpa dig lite grann!