‹ Kastrering/sterilisering

Kastrering av hane

Hej,
Jag har en hankatt på nu ca. nio och en halv månad, och skall om en vecka få hem ännu en liten herre på ca. 12 veckor.
Vad jag undrar är om jag bör kastrera den äldre katten innan kattungen kommer? Har tänkt gör det i varje fall som helst, men tänkte att han kanske skulle vara lite mjukare och
vänligare mot nykomlingen om han är kastrerad.

Helena Wikström

Hej Helena
Inte behöver du kastrera din katt för att du skall få hem en unge. Vänta med det tills du tycker att det är nödvändigt. En könsmogen hane är inte dum mot en unge för det är ingen konkurrent till honom. Däremot så kan han som vilken katt som helst bli svartsjuk och allmänt dum men det har inget med kastreringen att göra.
Det bästa när man tar hem en ny katt är att se till att den får ”din” lukt så fort som möjligt. Då går över- lämnandet bäst. Det kan ta allt från några dagar till några veckor, desto mer du håller på med ungen dess fortare går det. Men det är ju ett problem du får försöka smyga så mycket som möjligt för att inte göra den gamla katten avundsjuk, prova så här om du använder parfym eller så.
Tag lite på händerna eller tvätta händerna med din tvål och torka dig inte så grundligt och stryk kattungen över ryggen ge också samma mat som ungen skall ha till den gamla katten så luktar avföringen så lika som möjligt. Detta får du börja med några dagar innan ungen kommer.
Lycka till

Kattkramar
Inger