‹ Katt - Kanin

Kaninen är aggressiv mot katten!

Hej!
Jag har köpt en lila burma för ett tag sedan och har sedan tidigare en kanin som är två år. Jag tänkte att dom två skulle bli kompisar… men min kanin är så aggressiv, den var nära att bita min katt i näsan! Vad ska jag göra?

Amy Nilsson

Hej Amy!
Om du har haft din kanin i två år antar jag att kaninen tycker att kattungen är en inkräktare och gör intrång på kaninens revir, jag har däremot aldrig hört att en kanin kan vara aggressiv. Men tydligen kan de det! Kaniner är kända för att vara rädda varelser. Men det kan naturligtvis finnas olikheter där precis som inom alla djurkretsar inklusive människosläktet.
Så vad du kan göra är att låta kaninen och katten träffas korta stunder under uppsikt. Låt dem inte vara tillsammans ensamma. Du får gå tillväga precis så som man gör när man vänjer en nyinskaffad katt vid en redan befintlig katt. Små korta stunder tillsammans i början och under uppsikt. Öka sedan på efter ett tag när du märker att det fungerar bättre. Målet är att låta dem vara tillsammans en hel dag under uppsikt. Du kan nog räkna med minst en månads träning, kanske längre. Var beredd på att kaninen kommer att protestera och att han tydligen inte drar sig från att anfalla. Låt de inte vara ensamma, inte ens en kort stund. När du inte är hemma så får du ha dem åtskilda helt. Jag tror säkert att det kommer att ordna sig så småningom om du har tålamod och inte ger upp. Det kan som sagt ta tid.
Jag har faktiskt själv haft kanin och katt som fungerade bra ihop. Där var det katten som ville leka med kaninen och då sprang kaninen och gömde sig, så det brukar inte vara några problem. Lycka till!

Vänligen Liza