‹ P-piller

Kan man ge p-piller till en katt som inte har löpt?

Kan man ge katten p-piller utan att den ”bevisligen” har löpt. Vi bor på landet och vår katthona som är 8 månader får gå ut. Men jag vet att det finns en okastrerad hane en bit härifrån och häromdagen hade han hittat hit, och försökte uppvakta min dam. Men hon bet och fräste så jag tror inte att det blev nåt. Men jag har inte märkt att hon skull ha löpt.
Inget skrikande eller att hon vill ut, inget rullande på golven. Snarare lugnar och kanske aningen mer kelen.

Ja du, därom ”tvista de lärde”. En del säger att man absolut inte får ge en hona p-piller innan den har löpt – i andra fall rekommenderar veterinären det.
Om du inte har tänkt låta henne få ungar kan kanske en sterilisering vara rätta lösningen? Att ge p-piller i längden är inte att föredra eftersom honor som gått länge på p-piller kan få problem med livmoderinflammationer….
Men, tillbaka till när man kan börja ge p-piller: Ett exempel ”ur livet” är en bekant som hade problem med inbördes rivalitet mellan 2 ganska jämnåriga honkatter. Båda två ville vara högst i rang varav den ena började ”markeringskissa” utanför lådan. Mycket prövades för att lösa detta tills en veterinär löste det hela med att skriva ut p-piller åt båda honorna och därmed löstes problemet.

Relevant i denna situation är att ena honan var 8 månader och den andra 6 månader! Ingen av dem hade börjat löpa och detta var också en temporär lösning tills katterna skulle steriliseras.
Alltså tror jag nog att du med gott samvete kan börja ge din hona p-piller – speciellt som hon går ute och du kanske inte vill ha några oönskade bebisar.

Lycka till!