‹ Inlärning

Kan katter lära sig olika saker?

Jag håller på med ett arbete om katters inlärning, tyvärr har jag inte hittat så mycket… Hur lär sig katter? Har de svårt för det? Kan de lära sig nya saker när de är gamla? Kommer du på nåt mer att säga om inlärning så skulle jag uppskatta även det! Tack på förhand!

Lisa Eklund


Hej Lisa!
Visst kan katter lära sig saker. De har mycket lätt för att lära men lär sig inte konster som hundar. De är intelligenta och kan lära sig själv att öppna dörrar bara genom att ligga och studera hur vi gör. Så vips en dag har katten öppnat dörren och ingen visste att den kunde.
Jag hade en katt som satte på telefonsvararen när jag glömt det och telefonen ringde. Hon hoppade upp på skrivbordet och ställde sig på bakbenen och tryckte på knappen. Detta hände ofta och vi såg henne göra det massor med gånger. Jag har nu en katt som lärt sig ”prata” i telefon. Att lära en katt är oftast inte svårt. Man måste upprepa ett par gånger och sen komma tillbaks efter några timmar. Man får inte glömma belöningen som kan vara en godbit eller bara beröm. Du vet säkert att det finns lejontämjare som tränar lejon och lejon är ju en stor katt. Säkert har du sett olika cirkusprogram på TV där man har lejon som gör olika konster. Det är precis samma sak fast lite olika storlekar på kattdjuren!

Mvh
LIZA