‹ Introduktion av kattunge

Introducera en ny kattunge

Hur länge behöver man vara hemma med sin kattunge innan man kan lämna den för att vara borta påtta-tio timmar på arbetet/skolan? Hur ska man göra för att kattungen inte ska riva i soffor och dylikt?

Hej!
Hur länge man bör vara hemma med sin katt? Det beror på vem du frågar. Själv tycker jag att det är bra om du i alla fall kan vara hemma ett par dagar med katten, och se till att den har förstått det här med kattlådan, mat- skålarna och att den känner sig hemmastadd i sitt nya hem.
Efter det är det bra om du inte lämnar den ensam för långa stunder i taget, tills den har vant sig. Detta beror naturligtvis på hur din situation ser ut. Katter är makalösa på att anpassa sig, min äldste katt låg och sov när jag var på jobbet, och sedan gosade vi och busade hela kvällen, så de vänjer sig fort vid nya situationer. Huvudsaken är att du kan ge din katt massor av uppmärksamhet när du är hemma.
Så till hur du kan få din katt att låta bli att klösa på möblerna. Din katt måste ha tillgång till klösbräda eller klösträd. Visa honom/henne trädet och beröm katten när han/hon använder det. När du ser att kattungen är på väg att börja klösa på någon möbel så försök att avleda den. Lek med den, flytta den till klösträdet, etc. Säg ifrån med ett bestämt ”nej!”, när kattungen redan klöser på ”fel” ställe. Ta därefter bort kattungen från möbeln. Fungerar inte det heller kan du prova att säga ifrån, och sedan spruta lite vatten på kattungen med en sprayflaska. Se till att kattungen inte ser att det är från dig vattnet kommer. Ju tidigare du börjar vara bestämd mot din kattunge, desto lättare får du när den blir äldre. Lycka till!

Heléne