‹ Innekatt

Innekatt eller utekatt?

Eftersom vi nyligen har mist vår lilla vän, tänker vi nu skaffa en kattunge. Vår katt fick bestämma själv om hon ville gå ut eller vara inne, vilket resulterade i att hon var utekatt (ej på nätterna, då jag grymt nog fånga in henne) på somrarna och innekatt på det heta badrumsgolvet på vintrarna. Dåligt väder behöver vi ej diskutera…
Nu undrar jag om det är grymt att hålla en katt enbart inne. Vi bor på en bondgård, där det finns minst 20 katter (en farbror matar dem!) i ladugården och ÖVERALLT. De kommer hit till huset och lämnar visitkort (de har faktiskt frätt sönder färgen på en ytterdörr) och slåss. De slogs väldigt mycket med vår kastrerade honkatt så jag fick ofta gå emellan och sjasa bort dem.
Vårt hus är enormt stort. Vi har två barn som naturligtvis springer mycket in och ut och det är inte så lätt kanske att ”slussa” och hålla ytterdörren stängt för alltid. Men å andra sidan är jag rädd om det nya lilla livet som så småningom kommer att dela vårt hem och hjärta med oss. Inne är väl säkrast, eller?!

Hej !
Inne är bestämd säkrest. Katten har en del sjukdomer, som det inte går at vaccinera emot, herunder FAIDS, katt-AIDS, som har samme symptomer och samme dålige prognos som menneske-AIDS. Denne og flere andre sjuk- domer smitter just vid slagsmål (särskilt bett) och parning.
Om det finns mycket trafikerade väger, var Ni bor, är det också en risk. Trots sin relativt höga intelligens är katten en dumskalle i trafiken.
Det är inte grymt att hålla en katt enbart inne, om bare katten aldrig har varit van vid at gå ute. Men Ni kan ev.. bygga en kattgård för den, den skal vara inhägnat också ovan för att stänge ute främmande katter.
Lycka till med den nya lilla!

Hilsen, Niels Peter