‹ Utekatt

Inne eller ute?

Vi har nyligen fått hem vår underbara kattunge som nu är tio veckor. Vi bor i radhus och vill att katten ska få vara ute på dagarna när vi jobbar och hemma på nätterna.
Hur gammal ska han vara när han kan börja vara ute på dagarna? Lär han sig själv att hitta i omgivningarna? Han får vara ute en liten stund varje dag redan nu, under vår uppsikt. Jag vill inte att han springer över våra närmaste grannars tomter och försöker nu lära honom det. Går det överhuvudtaget att göra det eller ska jag ge upp?
En annan fråga – om tre veckor måste vi åka bort en helg. Mår katten bäst av att vi tar med honom eller ska vi lämna honom ensam hela helgen? Naturligtvis ordnar vi så någon kommer och ger honom mat och rensar lådan men mycket sällskap blir det ju inte. Vilket är bäst för honom?

Hej!
Jag skulle inte rekommendera att vänja katten med att vara utekatt. Det finns så mycket faror, elaka människor, rävar etc… så är man rädd om sin katt försöker man ha den som innekatt.
Katten mår precis lika bra om inte bättre av att vara innekatt. Det går inte att ”träna” en katt att inte gå på grannarnas tomter. Katter ser ju inte våra ”revir” (=tomter) som vi gör. Ja, katten lär sig hitta i omgivningarna själv, men det är ju som sagt en stor risk.
Ta med katten när ni åker bort. Han är ju bara tio veckor, ni kan inte gärna lämna en sån liten katt ensam hemma. Då skulle det vara någon som kunde bo i erat hus under den tiden, typ kattvakt. När katten är äldre går det att ordna så att det kommer någon som ser till katten. Men man skall inte lämna ett djur ensam för länge. En eller två nätter må gå om man kan hitta en som kan se till katten.
Ett annat alternativ är om ni har någon bekant eller vän till familjen som kan ta hans om katten under tiden ni är bortresta. Att katten får bo hos dem under den tiden.

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden