‹ Diverse foderfrågor

Inget ovanligt beteende, men ta honom till veterinär

Hej.

Jag har en Norsk Skogskatt på 11 år. Sedan en tid tillbaka har han börjat tigga mat hela tiden. Har gett honom mat enligt det som står på påsen att han ska ha efter sin vikt (IAMS), men är konstant hungrig. Jag har inte gett honom mer mat utan han får det han ska ha.

Kan inte ha mat stå framme hela tiden som förr så att han kan äta lite då och då utan får ge honom små mål. Vad ska jag göra? Nu har han också slutat tugga maten och bara vräker in och sväljer. Har provat med kladdig burkmat istället och det fungerar bättre, men han kastar fortfarande i sig och det gör han med vatten också.
Sen sitter han och ”väser” mellan tuggorna som om det fastnar och han inte får luft. Vad kan det vara? Vill inte ta bort min älskling.
Han åt torrfoder förut och det kunde han inte reglera själv utan äter tills det inte finns mer. Han skulle säkert äta en hel säck om han fick. Vikten ligger på ca; 7-8 kilo. Men är inte fet, bara mycket päls och stor i kroppen, normalt hull.

Nu äter han burkmat, går bättre men har fortfarande problem med att han inte tuggar och så ”väser” han, även när han dricker vatten. Nästan som om det var nåt i vägen och inte kan andas. Förr kunde maten (torrfoder) stå framme när han åt som vanligt, men eftersom han inte kan sluta äta och burkmat inte blir så fräscht så får jag ge honom mindre mål, men fler gånger om dan.
Han är utekatt så det kan vara svårt ibland att få någon rytm i det hela. Men ca. 3 ggr om dan ger jag honom mat. Snälla svara snarast!

Linda

Hej Linda!

Du bör nog kontakta veterinär för om det låter som om det väser när katten äter så kan det sitta något i halsen, tex. ett fågelben.
Hon är ju utekatt och då fångar han säkert fåglar. Att han är hungrig kan bero på en ämnesomsättningsstötning som äldre katter kan få. Då vill de ofta ha mer mat. Men det är bra om du kan ge honom ungefär samma mängd mat som tidigare, men i mindre portioner och oftare. Han ska inte ha mer mat än tidigare för då kan han bli tjock.
Det finns en medicin som en veterinär kan ge.
han kanske inte bör vara ute så mycket på egen hand om han är 11 år. Kanske du kunde motionera honom i koppel. Han kan tappa hörseln nu när han är 11 år och då kan han bli påkörd. Din katt kan leva i många år än om han blir ompysslad nu på äldre dar. Det är inget ovanligt beteende din katt har med ökad matlust, men prata med veterinär för säkerhets skull. Hälsa honom från mig!

VÄNLIGEN LIZA