‹ Infektioner

Infekterat öga som värst, tappar vikt etc, vad kan det vara för smitta?

Är det normalt för en dräktig katta att må illa ock kräkas av och till trots att hon mår bra i övrigt? Om man får in en smitta med lite mörk ”smuts” vid nosen, vattnigt rinnande ögon, någon med riktig igensvullet infekterat öga, nysningar, små kattungar som vid tre till fyra veckor och fram till åtta till nio veckor tappar i vikt och måste stödmatas för att må bra ett tag och sedan gå ned i vikt igen. Vad kan detta vara? Hur lång tid tar det innan smittan gått över om katterna inte får behandling mer än lite ögonsalva? Hur påverkas mina dräktiga honor och deras kattungar vid förlossningen? Måste hemmet saneras? Hur gör jag med leveransklara kattungar?

Hälsningar Lena

Hej Lena!

Visst kan en katt må illa precis som vi människor när dom är dräktiga, men det är viktigt att utesluta ev. sjukdom. Orsaken kan ju vara en annan och därför kan det vara på plats med ett samtal till veterinären eller ett besök kanske.
När det gäller ”smittan” så ska du definitivt söka veterinär. Det är uppenbart att det finns en infektion i katteriet. Det kan vara en clamydhiainfektion som, om man har en sådan i katteriet, visat sig på dina kattungar. Kattungarna får antikroppar från mamman upp till sex veckors ålder men just clamydhia bryter ut ändock.

Det är inte så vanligt att kattunga tappar vikt av en sådan infektion men troligtvis har de ett nedsatt immunförsvar pga. infektionen och kan då har dragit på sig en sekundärinfektion. Har du avmaskat kattungarna? Många smittor går inte över av sig själva utan måste behandlas. Jag tycker att du omedelbart ska söka veterinär. Hur dräktiga honor och kattungar vid förlossning påverkas beror helt på vad det är för smitta du har i katteriet.
När det gäller leveransklara kattungar ska ingen katt flytta från katteriet förrän du fått bukt med infektionen. Vad gäller sanering beror helt på vad det är för infektion. Tala med veterinären om det. Ring om en tid NU! Lycka till

Hälsningar
Ellinor