‹ Flera kattungar samtidigt

Hur uppfostra man 2 veckors gamla kattungar utan mamma?

Jag har panik, min katt (hona) måste avlivas. Nu är det så här att hon har precis fått ungar som är två veckor gamla och då undrar jag hur man kan ”uppfostra” kattungarna själv utan mamman dvs. lära gå på låda, klösa, tvätta sig, mm? Kan ungarna lida av att inte ha haft en mamma? Tack på förhand.

Hej Andreas!
Så tråkigt med kattmamman… Det går att föda upp och uppfostra så pass gamla kattungar. Hur du skall föda dem kanske du redan vet? Cimicat är att rekommendera. Det finns på apoteket och står exakt hur mycket man skall ge kattungarna vid olika åldrar och hur ofta de skall ha mat per dygn.
Att tvätta, klösa och sådana beteenden är medfött. För att få dem rumsrena bör du bara ha ett litet utrymme för kattungarna till en början. Ungefär stort som en säng, INTE större. Man har ett bo de kan vara i, gärna med värmedyna, värmelampa eller värmeflaskor när de är så pass små. etc är viktigt så att de hålls varma. Utanför boet placerar man en liten kattlåda (man kan använda ugnsform), så att kanterna inte är för höga. Kattungarna måste komma i lådan lätt. Visa på dem lådan då och då.
När de är så pass små som två veckor måste du också vara beredd att hjälpa dem. Katt- mamman slickar kattungarna på buken och i stjärten, detta stimulerar avföring och kiss att komma ut. Man kan använda en fuktig trasa till detta. Det är viktigt att se till att de gör ifrån sig. Renlighetsträningen kommer när de kan klara av att kissa och bajsa själva.
Det är klart att kattungarna lär sig bäst av mamman, men det går bra att föda upp dem själv. Var noga med att se till att de har värme, att de klarar att göra ifrån sig samt att de får mjölkersättning ofta. Man får vara beredd på att det är mycket arbete, men samtidigt är det givande att hjälpa kattungarna att klara sig. Lycka till!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden