‹ Diverse kattfrågor

Hur stort är en okastrerad hankatts revirområde?

Hej!
Jag har en fråga angående okastrerade hankatters revirområde. Hur stort är det i km räknat? Utökar en hane sitt revir varje år eller har han kvar samma sträcka hela livet?

Karin


Hej!
Reviret för en hane varierar då det beror på tillgången på honor samt på om det finns många konkurrerande hanar. Är det ont om honor kan en hane gå miltals. Om det är gott om andra hankatter så drivs de svagare bort och då gäller det att gå och gå tills hanen hittar en plats där han får regera själv, på vägen dit måste han utstå en massa slagsmål och troligen har han brist på mat då han inte känner till jaktmarkerna. Det är vanligt att okastrerade hankatter försvinner från hemmet för alltid då den endera blivit bortdriven av en annan hankatt eller att den måste söka nya honor. Om man är fäst vid sin katt och tar ansvar för den så bör man kastrera den oavsett om det är en hona eller hane. Honor kan också gå långt för att leta partner.
Det är svårt att säga radien på ett revir om man beaktar det jag skrivit ovan samt att man får tänka på att varje förflyttning gör att revirområdet ändras och till slut kan katten vara många mil från sitt ordinarie hem.

Ellinor