‹ Omplacering

Hur ska vi utforma köpekontraktet?

En barnfamilj måste omplacera sina två äldre raskatter pga. misstänkt allergi hos deras lilla dotter. Jag kan tänka mig att ge katterna ett nytt hem.
Vi har tänkt skriva ett avtal mellan oss, bl.a. att omplaceringen är på prov för att se om det fungerar, för att jag måste kontakta dom om katterna blir sjuka eller dylikt och så vidare. Har ni något förslag på hur ett sådant kontrakt kan se ut? Vad händer t ex om dotterns allergi inte försvinner och dom kräver tillbaka katterna? Dom kräver inte någon ekonomisk ersättning för katterna, men det skulle innebära en känslomässig påfrestning att helt plötsligt bli av med katterna, till deras ursprungliga hem. Hoppas på svar snabbt, tack.

Arja

Hej

Ja, det finns ett köpeavtal som man kan ta från SVERAK:s hemsida. Där finns det mesta med utom det här med att katten är på prov. Du kan sen själv ändra/lägga till saker du vill skall finnas med.
Jag tycker du skall vara noga med att skriva hur lång provtiden skall vara, max 1 mån tycker jag. Det bästa vore nog ändå att barnet testades för att se om det verkligen är katterna som framkallar allergin. Det är inte ovanligt att läkare frågar om man har husdjur och om man har det så drar dom slutsatsen att det är djuret som framkallar allergin, det är däremot inte alls säkert att det är så.

Om ni trots allt väljer att du skall ta katterna så ta dom på prov 1 mån, det kan ju kännas som en ”kattvaktsperiod ”då. Efter den tiden skall katterna vara dina. Dessutom tycker jag att du skall betala en symbolisk summa för katterna så blir det inga diskussioner om att du inte köpt dom. Lycka till

Inger